Burze pale 1 posto drugi dan za redom

Na Wall Streetu su i u petak, drugi dan zaredom, cijene dionica pale više od 1 posto, pa su u cijelom proteklom tjednu indeksi izgubili više od 3 posto, što je njihov najveći tjedni gubitak od kolovoza. Dow Jones skliznuo je jučer 202 boda, ili 1,16 posto, na 17.245 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,12 posto, na 2.023 boda, a Nasdaq indeks 1,54 posto, na 4.927 bodova.

Devet od 10 sektora S&P 500 indeksa jučer je izgubilo na vrijednosti, a najviše su, 2,65 posto, pale cijene dionica u trgovačkom sektoru, što je posljedica pada cijena Nordstroma i J.C. Penneya za otprilike 15 posto. Nordstrom je smanjio procjene poslovnih rezultata u ovoj godini, kao i Macy′s dan prije, što je pritisnulo cjelokupni trgovački sektor. Dodatno je ulagače zabrinuo podatak o manjem nego što se očekivalo rastu prometa u maloprodaji u SAD-u u listopadu, što ukazuje na usporavanje rasta potrošnje.

Dosad su sektori usmjereni potrošačima rasli jer se očekivalo jačanje potrošnje, s obzirom da niske cijene goriva omogućuju veću potrošnju na druge proizvode. Pod pritiskom se jučer našao i tehnološki sektor. S&P indeks tog sektora izgubio je 2 posto, pri čemu je dionica Applea pala 2,9 posto, Facebooka 3,7, a Cisco Systemsa 5,8 posto. Cisco je jučer objavio slabe prognoze budućih rezultata navodeći usporavanje narudžbi i slabu potrošnju izvan SAD-a, a to je negativno utjecalo na cjelokupni sektor. Tržište je ionako pod pritiskom zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog, kao i strahovanja ulagača od posljedica ako američka središnja banka u prosincu doista poveća ključne kamate, kako to njezini dužnosnici najavljuju.

Time bi tržište izgubilo podršku rekordno niske cijene novca koja je godinama podržavala rast cijena dionica. Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje visok obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 7,7 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 7,1 milijardu. Ponajviše zbog strahovanja od povećanja kamata Feda, burzovni su indeksi, nakon šest tjedana neprestanog rasta, prošloga tjedna oštro pali.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones izgubio je 3,7 posto, dok je S&P 500 potonuo 3,6, a Nasdaq indeks 4,3 posto, što je njihov najveći tjedni gubitak od kolovoza. Pritom je S&P 500 indeks zaronio u minus u odnosu na početak godine, za otprilike 2 posto. I na europskim burzama su cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,98 posto, na 6.118 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,69 posto, na 10.708 bodova, a pariški CAC 1,0 posto, na 4.807 bodova.

You may also like