Burze pale pod pritiskom energetskog sektora i očekivanju sastanka ECB-a

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale jer je sve izglednije da će američka središnja banka u prosincu povećati kamate, a pod najvećim je pritiskom bio energetski sektor zbog pada cijene nafte ispod 40 dolara. Dow Jones skliznuo je 158 bodova, ili 0,89 posto, na 17.729 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,10 posto, na 2.079 boda, a Nasdaq indeks 0,64 posto, na 5.123 boda.

U svih 10 sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše je, 3,1 posto, potonuo S&P indeks energetskog sektora, što je posljedica oštrog pada cijena nafte, nakon što su najveći svjetski proizvođači signalizirali da, unatoč slabosti potražnje, neće smanjivati proizvodnju. Cijena barela nafte na američkom tržištu potonula je 4,6 posto, na 39,95 dolara. Oštro su, 2,2 posto, pale i cijene dionica u komunalnom sektoru, koji je vrlo osjetljiv na kretanje kamatnih stopa.

A da će američka središnja banka u prosincu povećati ključne kamatne stope, po prvi puta od 2006. godine, sve je izglednije, s obzirom na izjave njezinih čelnika posljednjih dana. Jučer je predsjednica Feda Janet Yellen na skupu ekonomista u Washingtonu kazala kako se povećanje kamata može smatrati potvrdom da se američko gospodarstvo oporavilo od recesije i izrazila povjerenja u njegov rast, ističući poboljšanja na tržištu rada. “Malo sam iznenađen njezinim čvrstim stavom, s obzirom da će za dva dana biti objavljeno izvješće o zapošljavanju, a da će za dva tjedna biti sjednica Feda”, kaže Michael O′Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Američka središnja banka već dulje vrijeme signalizira kako bi u prosincu mogla povećati ključne kamatne stope. Stoga ulagači nestrpljivo čekaju izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utječe na smjer tržišta. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u studenome broj novih radnih mjesta povećan za snažnih 200.000, nakon 271.000 mjesec dana prije. Pritom bi stopa nezaposlenosti, procjenjuje se, mogla ostati nepromijenjena na najnižoj razini u sedam i pol godina od 5 posto.

Budu li podaci bolji od očekivanja, gotovo je sigurno, kažu analitičari, da će Fed povećati kamate u prosincu. A jučer objavljeno izvješće ADP-a, konzultantske tvrtke za zapošljavanje, pokazalo je da je u američkom privatnom sektoru u studenome otvoreno 217.000 novih radnih mjesta, više od procjena analitičara u anketi Reutersa od 190.000. I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 0,63 posto, na 11.190 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 4.905 bodova. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,40 posto, na 6.420 bodova.

Na europskim burzama u četvrtak ujutro oprezno se trguje, pred zasjedanje Europske središnje banke (ECB), koja bi mogla prihvatiti nove poticajne monetarne mjere radi poticanja inflacije. Stoxx Europe 600 indeks ojačao je oko 9,30 sati za 0,3 posto. Trenutno je u plusu 14 posto od rujna, kada je dotaknuo svoje ovogodišnje dno. Istodobno, londonski Fte, frankfurtski DAX i pariški CAC bili su u plusu između 0,03 i 0,36 posto. Ključni europski burzovni indeksi nadomak su najviših razina u tri mjeseca dok investitori iščekuju nove stimulativne monetarne mjere u eurozoni.

Očekuje se, naime, da će ECB prihvatiti poticajne mjere, među kojima i smanjivanje kamatne stope na depozite i izmjene dosadašnjeg programa kupnje imovine. Nakon zasjedanja predsjednik ECB-a Mario Draghi na novinskoj konferenciji objavit će nove gospodarske procjene, kao i mjere koje nisu vezane uz kamatne stope. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je stagnirao, završivši trgovanje na 19.939 bodova.

You may also like