Burze padaju pod niskom cijenom nafte

Zbivanja na svjetskim burzama prelijevaju se od početka godine i na domaću burzu, negativan utjecaj ima i još nepotvrđena vlada, a možda i ove godine uveden porez na kapitalnu dobit koji je smanjio trgovanje malih ulagača, a i manje su uplate u investicijske fondove. Sve to utječe na manju likvidnost. Nije isključeno i da najave diranja u drugi stup nisu utjecale na Crobex. Naime, kada je tadašnji premijer Sanader najavio zamrzavanje drugog stupa 2009. godine, indeks je naglo pao.

Indeks Crobex u padu je od početka godine pa je sa 1667 bodova pao na oko 1600 bodova, a u godinu dana pao je za oko 170 bodova. Tim padom zaronio je na najnižu razinu od 2009. godine i spustio se ispod 1600 bodova, dok je Crobex 10 na najnižoj razini u posljednje tri godine. Velik utjecaj na pad indeksa imao je pad cijene dionice Ine, kaže Darko Brborović iz OTP Investa. Cijena njezine dionice pala je od početka godine sa 3000 na 2600 kuna. Dodatno ga je pojačao pad dionice Đure Đaković Holdinga, u petak za oko 10 posto, a u silaznoj je putanji i dionica HT-a.

Brokerska zajednica teško može predvidjeti događanja, a najviše će ovisiti o zbivanjima na svjetskim tržištima. I tamo je godina počela loše, a u petak su opet na europskim burzama zabilježeni novi rekordi u niskim vrijednostima nekih indeksa. Pod najvećim je pritiskom energetski sektor, pali su FTSEurofirst indeks 300, londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC, STOXX Europe 600, indeks rudarskog sektora… Niska cijena nafte i sirovina te slabljenje kineskog gospodarstva i dalje utječu na tržišta. Cijena bakra skliznula je ovoga tjedna na najnižu razinu u šest i pol godina. Padaju cijene dionica rudarskih kompanija te onih u naftnom i plinskom sektoru.

Nafta je, kao što se i predviđalo, pala na manje od 30 dolara, što je najmanja razina u posljednjih 12 godina. Potražnja za naftom slabi zbog loše ekonomije, ponuda je velika, a mogla bi se i povećati ako se na tržištu pojavi iranska nafta nakon ukidanja sankcija toj zemlji.

Analitičari smatraju da se takav trend neće nastaviti cijele godine te da će se dogoditi i oporavak burzi. Kakva će točno biti preslagivanja na svjetskom tržištu, ne zna se, jer neki najavljuju i nastavak pada cijene nafte i krizu sličnu onoj otprije osam godina, a neki vjeruju u brži oporavak.

George Soros nedavno je najavio da bi kriza mogla biti ozbiljnija jer Kina traži novi model rasta i devalvacija njezine valute sigurno nije dobra za ostale zemlje, a istodobno je dizanje kamata u SAD-u povećalo pritisak na zemlje u razvoju. Svijet, naime, još ne zna koliko je ozbiljna situacija s Kinom, a zbog opreza da je lošija od očekivanja odražava se na tržišta. Prema podacima od neki dan, zbog lošeg starta na tržištu ove je godine izgubljeno 2,5 bilijuna dolara, piše Večernji list.

Kriza bi mogla imati i veći utjecaj na stečajeve, a neke veće kompanije počele su se već pripremati za restrukturiranje. Stečajevi ili bilo kakva lošija situacija s tvrtkama mogli bi pogoditi i financijski sektor i proračune država.

You may also like