Burze oslabile, dobitnik energetski sektor

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale jer su ulagači oprezni nakon što je krajem prošloga tjedna Washington najavio carine na uvoz kineskih proizvoda, a Peking uzvratio protumjerama.
Dow Jones oslabio je 103 boda ili 0,41 posto, na 24.987 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,21 posto, na 2.773 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,01 posto, na 7.747 bodova. Na najvećoj svjetskoj burzi nastavljeno je na početku novog tjedna oprezno trgovanje, kakvo je obilježilo i kraj prošloga tjedna.

Posljedica je to strahovanja ulagača od trgovinskog rata jer je predsjednik SAD-a Donald Trump u petak objavio listu na kojoj je više od 800 kineskih proizvoda, vrijednih 50 milijardi dolara, na koje će se od 6. srpnja naplaćivati carina od 25 posto.

Kina je odmah objavila svoju listu američkih proizvoda u vrijednosti od 50 milijardi dolara na koje će ona naplaćivati uvozne carine od 25 posto. Od početka svibnja te su dvije zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

Među najvećim su gubitnicama jučer bile dionice kompanija koje najviše izvoze u Kinu. Tako su cijene proizvođača zrakoplova Boeinga i proizvođača teške mašinerije Caterpillara pale gotovo 1 posto. Pod pritiskom se našao i sektor proizvođača čipova jer te kompanije značajne prihode ostvaruju u Kini. Oštro je pala i cijena dionice Philip Morrisa, za 2,3 posto, jer je duhan među proizvodima na koje Kina planira naplaćivati carine.

Najveći je dobitnik, pak, jučer bio energetski sektor, s rastom cijena za prosječno 1,1 posto. To je prvi rast tog sektora u posljednjih pet dana pada, a posljedica je rasta cijena nafte zbog špekulacija da bi OPEC na sastanku krajem ovoga tjedna mogao proizvodnju povećati za manju količinu nego što se dosad očekivalo.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 7.631 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,36 posto, na 12.834 boda, a pariški CAC 0,93 posto, na 5.450 bodova.  Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale na najniže razine u četiri mjeseca, a ponajviše u Kini, jer se ulagači plaše trgovinskog rata između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava nakon što je Washington najavio nove carine na uvoz kineskih proizvoda.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 1,2 posto, zaronivši na najnižu razinu od početka veljače. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo oko 1,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,8 i 3 posto. Loše raspoloženje na burzama posljedica je strahovanja ulagača od trgovinskog rata jer se tenzije između SAD-a i Kine ne smiruju nakon što je u petak Washington objavio listu na kojoj je više od 800 kineskih proizvoda, vrijednih 50 milijardi dolara, na koje će naplaćivati carinu od 25 posto, a Peking uzvratio istom mjerom.

Tenzije su dodatno porasle jer je predsjednik SAD-a Donald Trump sinoć zaprijetio novim carinama od 10 posto na uvoz 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda. Kina je poručila da će poduzeti „kvalitativne” i „kvantitativne” mjere ako Washington objavi novu listu kineskih proizvoda za carinjenje.

Od početka svibnja te su dvije zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor. „Čini se da se Trump služi istom taktikom kao i sa Sjevernom Korejom, udarajući prvi kako bi stekao prednost u pregovorima. Problem je što takva taktika vjerojatno neće dati rezultate s Kinom”, kaže Kota Hirayama, ekonomist u tvrtki SMBC Nikko Securities.

Ulagači se plaše da bi trgovinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava mogao izazvati poremećaje u globalnoj trgovini i gospodarstvu. Osim tržišta dionica, jutros su pale i cijene nafte. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 74,95 dolara. Tako je izgubio dio jučerašnjeg dobitka od oko 2,5 posto koji se zahvaljuje špekulacijama da bi OPEC uskoro mogao povećati proizvodnju za manju količinu nego što se očekivalo.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta skliznula s najviših razina u sedam mjeseci jer su ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak. Tako je tečaj dolara skliznuo na 109,90 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 110,35 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,1590 na 1,1635 dolara.

You may also like

0 comments