Burze oprezne, cijene nafte na najvišim razinama u 4 mjeseca

Ojačao i dolar
Add content here
 Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks blago pao, nakon tri dana rasta, jer nema novih vijesti koje bi podržale rast tržišta, a nejasno je i kada bi SAD i Kina mogli postići trgovinski dogovor.

Dow Jones ojačao je 7 bodova ili 0,03 posto, na 25.709 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,09 posto, na 2.808 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 7.630 bodova.

Nakon tri dana rasta, S&P 500 i Nasdaq indeks jučer su blago pali jer nije bilo gospodarskih pokazatelja ili drugih novih vijesti koje bi mogle pružiti daljnju podršku tržištu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump i ministar financija Steven Mnuchin kazali su jučer da trgovinski pregovori s Kinom brzo napreduju, no Trump je kazao i da ne može točno reći kada će biti postignut konačni dogovor.

Najavljivalo se da bi Trump i kineski predsjednik Xi Jinping mogli održati sastanak na Floridi krajem ovoga mjeseca, no sada se nagađa da bi se taj susret mogao odgoditi za travanj.

Ulagači su oprezni i zbog neizvjesnosti u vezi brexita.

Nakon što su britanski parlamentarni zastupnici polovicom tjedna odbacili prijedlog vlade za sporazumni izlazak Britanije iz Europske unije, a potom i za izlazak bez sporazuma, jučer su podržali prijedlog da se brexit na neko vrijeme odgodi. No, odbacili su i mogućnost novog referenduma.

„Očekujemo da će se S&P 500 indeks kretati u rasponu od 2.750 do 2.800 bodova dok ne dobijemo odgovore u vezi trgovine s Kinom, brexita itd.”, kaže Art Hogan strateg u tvrtki National Securities.

U fokusu ulagača jučer je bila i dionica Boeinga, koja je pala daljnjih 1 posto, nakon što je početkom tjedna izgubila na vrijednosti više od 10 posto.

Pritisak na tu dionicu posljedica je pada Boeingovog putničkog zrakoplova u Etiopiji u nedjelju, pri čemu je poginulo više od 150 putnika.

Kako je to bio već drugi pad Boeingovog novog modela zrakoplova 737 MAX 8 u posljednjih pet mjeseci, kompanija je obustavila sve letove tim modelom.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 6,7 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,37 milijardi.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,37 posto, na 7.185 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,13 posto, na 11.587 bodova, a pariški CAC 0,82 posto, na 5.349 bodova. Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrile vijesti o napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, kao i odluka britanskog parlamenta o odgodi brexita.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je jučer blago pao. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,5 i 1 posto. U Australiji i Singapuru burzovni su indeksi, pak, blago pali.

Optimizam u vezi trgovinskih pregovora

Predsjednik SAD-a Donald Trump i ministar financija Steven Mnuchin kazali su jučer da trgovinski pregovori s Kinom brzo napreduju, a to je jutros potvrdio i zamjenik kineskog premijera Liu He.

Kineska državna agencija Xinhua prenosi da je Liu He telefonski razgovarao s Mnuchinom i trgovinskim predstavnikom SAD-a Robertom Lighthizerom, pri čemu su dvije strane postigle daljnji značajni napredak u pregovorima.

No, još je neizvjesno kada će biti postignut konačni dogovor.

Najavljivalo se da bi Trump i kineski predsjednik Xi Jinping mogli održati sastanak na Floridi krajem ovoga mjeseca, no sada se nagađa da bi se taj susret mogao odgoditi za travanj.

Pozitivno je na tržišta utjecala i odluka britanskog parlamenta o odgodi izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Nakon što su parlamentarni zastupnici polovicom tjedna odbacili prijedlog vlade za sporazumni izlazak Britanije iz Europske unije, a potom i za izlazak bez sporazuma, jučer su podržali prijedlog da se brexit na neko vrijeme odgodi. No, odbacili su i mogućnost novog referenduma.

Dolar blago ojačao

A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,73 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,63 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 111,45 na 111,85 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa se cijena eura jutros kreće oko 1,1310 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1330 dolara.

Cijene nafte na najvišim razinama u četiri mjeseca

Cijene su nafte, pak, jutros blago skliznule nakon što su jučer dosegnule najviše razine u četiri mjeseca, zahvaljujući smanjenju proizvodnje OPEC-a i padu izvoza venezuelske nafte zbog američkih sankcija.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,1 posto, na 58,55 dolara, nakon što je jučer u jednom trenutku dosegnula 58,74 dolara, najvišu razinu u četiri mjeseca.

You may also like