Burze očekuju rast prihoda kompanija za 4.2 posto

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks oslabio četvrti dan zaredom zbog slabih poslovnih izvješća nekoliko kompanija, ali i zabrinutosti ulagača u vezi prioriteta američkog predsjednika Donalda Trumpa. Dow Jones oslabio je 107 bodova ili 0,54 posto, na 19.864 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,09 posto, na 2.278 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,02 posto, na 5.614 bodova.

Jučer su Dow Jones i S&P 500 indeks dodatno pali, nakon što su dan prije zabilježili najveći dnevni gubitak u ovoj godini, jer ulagači nisu sigurni u prioritete Donalda Trumpa. Od kada je Trump izabran za predsjednika cijene su dionica snažno rasle i dosegnule rekordne razine jer ulagači očekuju da će ispuniti obećanja o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i labavljenju regulacija.

No, posljednjih dana ulagači se plaše da Trump nije fokusiran na ta najvažnija pitanja za tržišta, nego na imigraciju i protekcionizam, što bi moglo negativno utjecati na trgovinu u svijetu i financijska tržišta. “Ako počnete gubiti politički kapital povlačeći nepopularne poteze i izgubite većinu koju imate, to će dovesti u pitanje vaše ostale planove, primjerice, o porezima”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities.

Ulagače su na oprez naveli i slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija. Zbog toga je cijena dionice poštanske kompanije UPS pala gotovo 7 posto, dok je industrijski sektor bio najveći gubitnik među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. Ipak, većina kompanija, koje su dosad izvijestile o rezultatima u posljednjem lanjskom tromjesečju, ostvarila je veću dobit nego što se očekivalo.

Tako analitičari u anketi Reutersa sada očekuju da će zarade američkih kompanija u proteklom tromjesečju u prosjeku porasti za 7,1 posto na godišnjoj razini, što bi bio njihov najveći rast u zadnje dvije godine. Na početku sezone objava poslovnih izvješća analitičari su procjenjivali da će zarade prosječno biti veće za 6,1 posto.

Također, očekuju rast prihoda kompanija za 4,2 posto na godišnjoj razini. “Gospodarstvo je u zamahu, a situacija na tržištu rada dobra. Američko je gospodarstvo fundamentalno u dobroj situaciji, no postoji politička nesigurnost”, kaže Paul Zemsky, direktor u fondu Voya Investment Management.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je jučer počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. Ne očekuju se promjene u monetarnoj politici, no ulagači će pažljivo pratiti kako čelnici Feda ocjenjuju situaciju u gospodarstvu na početku Trumpova mandata. I na europskim burzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 posto, na 7.099 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,25 posto, na 11.535 bodova, a pariški CAC 0,75 posto, na 4.748 bodova.

You may also like

0 comments