Burze nakon dva dana u blagom porastu

Jesu li dionice precijenjene?

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, nakon dva dana pada, a trgovalo se oprezno dok ulagači čekaju jasnije naznake ubrzanja oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize. Tijekom cijelog jučerašnjeg trgovanja indeksi su se izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području, da bi tek pred sam kraj značajnije porasli i završili na dobitku.

Nakon dva dana oštrog pada, jučer su se ponešto oporavile dionice tehnoloških divova, kao što su Apple i Tesla.

Tehnološki je sektor lani predvodio na tržištu po rastu cijena jer je tim kompanijama odgovaralo razdoblje rada od kuće za vrijeme koronakrize, no posljednjih je mjeseci taj sektor pod pritiskom.

S druge strane, u posljednje vrijeme rastu cijene dionica u cikličkim sektorima, osjetljivima na kretanje gospodarstva, jer bi se oporavak uskoro trebao ubrzati, zahvaljujući novim poticajnim fiskalnim mjerama i postupnoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života nakon cijepljenja protiv covida-19.

Ulagače su jučer ponešto ohrabrili podaci da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna pao na najnižu razinu u godinu dana, što ukazuje na oporavak gospodarstva.

Ulagači se nadaju da će se uskoro oporavak dodatno ubrzati, s obzirom da je američka središnja banka Fed nedavno objavila da u ovoj godini očekuje rast gospodarstva od 6,5 posto, što bi bio najveći rast u posljednjih 40-ak godina.

Nakon oštrog pada na početku koronakrize, S&P 500 i Dow Jones porasli su u proteklih godinu dana oko 80 posto, dok je Nasdaq indeks, zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora, dvostruko viši. Zbog toga se ulagači plaše da su dionice precijenjene i da slijedi pad njihovih cijena.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnih dana, pa je STOXX 600 indeks na putu blagog tjednog dobitka četvrti tjedan zaredom. Na Zagrebačkoj se burzi i u petak očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva, dok bi Crobex indeksi, koji su na putu gubitaka drugi tjedan zaredom, mogli stagnirati.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, nakon tri dana pada, jer su ulagače ohrabrili jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu i naznake daljnjeg oporavka gospodarstava u regiji.

Dolar ojačao treći dan zaredom i kreće se oko najviše razine u četiri mjeseca.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nakon što su jučer skliznule oko 4 posto. Cijena barela na američkom tržištu porasla je 1 posto, na 59,15 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 62,45 dolara. Unatoč današnjem rastu, cijene su nafte na putu gubitaka treći tjedan zaredom.

You may also like

0 comments