Burze nadoknadile jučerašnje gubitke

Na europskim burzama u srijedu su cijene dionica nadoknadile gotovo sve gubitke od prethodnoga dana, što se zahvaljuje solidnim poslovnim rezultatima kompanija i oporavku dionice Deutsche banke. FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 11,00 sati u plusu 1,5 posto, nakon što je jučer pao 1,6 posto, zaronivši na najnižu razinu od rujna 2013. godine.

Londonski FTSE bio je istodobno na dobitku 1,05 posto, na 5.691 bodu, dok je frankfurtski DAX skočio 1,90 posto, na 9.049 bodova, a pariški CAC 2,0 posto, na 4.078 bodova. Među najvećim je dobitnicama, sa skokom cijene za 6,5 posto, dionica Deutsche banke, nakon medijskih napisa da najveća njemačka banka razmatra otkup nekoliko milijarda eura svojih dugova kako bi podržala cijenu dionice.

Dionica najveće njemačke banke posljednjih je dana bila pod snažnim pritiskom zbog špekulacija da neće moći otplatiti dio dugova koji uskoro stižu na naplatu. To je izazvalo oštar pad cijena dionica u bankarskom sektoru početkom ovoga tjedna. “Oporavak dionice Deutsche banke pomogao je smirivanju ulagača koji su se plašili širenja zaraze na cijeli bankarski sektor”, kaže Francois Savary, direktor u tvrtki Prime Partners.

Snažno je skočila, za više od 35 posto, i cijena dionice softverske kompanije Opera, što se zahvaljuje vijesti da je skupina kineskih tvrtki ponudila za tu norvešku kompaniju 1,2 milijarde dolara. Pozitivno na tržišta utječe i stabilizacija cijena nafte. Nakon što je jučer potonula gotovo 8 posto, jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 2 posto, na 31,95 dolara.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko europskih kompanija. Oko 50 posto kompanija iz sastava STOXX Europe 600 indeksa dosad je objavilo izvješća za posljednji lanjski kvartal, pri čemu ih je 52 posto ostvarilo bolje ili rezultate u skladu s očekivanjima, dok ih je 48 posto podbacilo.

Od početka godine FTSEurofirst 300 indeks u minusu je oko 14 posto, dok su njemački DAX i britanski FTSE izgubili oko 20 posto u odnosu na svoje prethodne najviše razine. Posljedica je to oštrog pada cijena nafte i usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

You may also like