Burze nadoknadile gubitke pretkodnih dana

Bolji rezultati kompanija

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi snažno porasli, što se zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon oštrog pada dan prije i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Nakon što je dan prije zabilježio najveći dnevni pad u posljednjih devet mjeseci, Dow Jones nadoknadio je jučer velik dio tih gubitaka.

S&P 500 zabilježio je, pak, prvi rast nakon tri dana pada, a Nasdaq indeks nakon pet dana.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u sektorima koji su najviše osjetljivi na kretanja u gospodarstvu, a koje su dan prije oštro pale jer su ulagače zabrinule vijesti o rastu broja novozaraženih delta sojem koronavirusa, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize.

Ipak, jučer su ta strahovanja ponešto splasnula. Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je poslovna izvješća objavilo 56 kompanija, pri čemu ih je 91 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle gotovo 73 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još nedavno očekivali rast od 66 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na Zagrebačkoj se burzi i u srijedu očekuje skroman promet jer u ovom razdoblju ljetnih godišnjih odmora nema značajnijih gospodarskih vijesti, dok bi Crobex indeksi moglo stagnirati nedaleko najnižih razina od svibnja.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, što se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena nakon višednevnog pada tržišta. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, čime su nadoknadili gubitke od prethodnoga dana.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,3 posto, na 69,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 66,95 dolara.

You may also like

0 comments