Burze na istoku oštro pale zbog širenja korona virusa

Stanje
Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše da bi širenje korona virusa u Kini i izvan nje moglo negativno utjecati na gospodarstva u regiji.

Tržišta su pod pritiskom zbog širenja korona virusa, bolesti nalik upali pluća, od koje je dosad u Kini umrlo troje ljudi, dok ih je više od 200 zaraženo. Virus je prvi put otkriven u gradu Wuhanu u središtu zemlje krajem prošle godine, a od tada se proširio na više kineskih gradova, uključujući Peking i Šangaj, a prijavljen je i četvrti slučaj izvan granica Kine.

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je jučer da će zemlja odlučno suzbiti širenje novog korona virusa, no ulagači se plaše negativnih posljedica po gospodarstva, s obzirom da uskoro počinje kineska nova godina kada milijuni ljudi putuju.

Raspoloženje na tržištima pogoršalo se i zbog toga što je Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio procjene rasta globalnog gospodarstva u ovoj godini zbog neočekivano oštrog usporavanja rasta u Indiji i drugim tržištima u razvoju.

Kasnije tijekom dana bit će objavljene i odluke sa sjednice čelnika Bank of Japan, no ne očekuju se nove poticajne monetarne mjere jer je japanska vlada nedavno uvela novi paket fiskalnih poticaja vrijednih oko 1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Na valutnim je tržištima dolar blago oslabio prema košarici valuta.  Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, skliznuo s jučerašnjih 110,20 na 109,95 jena.

No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1090 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1095 dolara. Cijene su nafte, pak, pale. Jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula 5 centi, na 58,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 30-ak centi, na 64,90 dolara.

Danas su pale cijene goriva, s izuzetkom autoplina, pokazuju podaci objavljeni na portalu Ministarstva gospodarstva.

Prosječna cijena benzina pala je s 10,294 kn po litri na 10,187.

Litra dizela pala je ispod 10 kuna – s 10,08 na 9,854.

Pala je i cijena plinskog ulja – s 5,447 na 5,258 kuna.

Jedino je cijena autoplina porasla, i to s 4,708 na 4,74 kn.

You may also like