Burze blago porasle na početku tjedna

Manje loši pokazatelji
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagače ohrabrili manje loši gospodarski pokazatelji, pa ih nisu pokolebale ni napetosti između SAD-a i Kine, ni masovni prosvjedi u SAD-u.

Rast indeksa zahvaljuje se manje lošim makroekonomskim pokazateljima, koji ukazuju na postupan oporavak američkog gospodarstva od koronakrize. PMI indeks tvorničke aktivnosti, kojeg sastavlja Institut za menadžere nabave (ISM), pao je u svibnju sporije nego mjesec dana prije, kada je skliznuo na najnižu razinu u 11 godina, dok je pad potrošnje u građevinskom sektoru manji nego što su se ekonomisti plašili. „Gospodarske su brojke i dalje loše, no dokle god se poboljšavaju, ima razloga za optimizam“, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Širu sliku ekonomskih šteta koje je pademija koronavirusa nanijela najvećem svjetskom gospodarstvu pokazat će u petak izvješće o zaposlenosti. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u svibnju ugašeno 8 milijuna radnih mjesta, a da je stopa nezaposlenosti skočila na 19,7 posto. Tako su, nakon snažnog rasta u svibnju, burzovni indeksi nastavili rasti i na početku lipnja. „Zasigurno se ne može očekivati da će se oporavak tržišta nastaviti dosadašnjom brzinom. Zaprepašten sam koliko se dobro tržište drži“, kaže Nolte.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godina. Kako se ulagači nadaju da će se gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize, ne posvećuju previše pažnje drugim zbivanjima. Tako ih nisu omeli ni masovni prosvjedi u SAD-u protiv policijskog nasilja i rasizma, ni rast napetosti između Washingtona i Pekinga.

Nakon što je kineski parlament prošloga četvrtka usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je postupak ukidanja trgovinskih izuzeća koja je uživao Hong Kong jer taj grad više nije dovoljno autonoman da bi mogao opravdati poseban status. Kina je, pak, odgovorila nalogom državnim tvrtkama da zaustave kupnju američke soje i svinjetine.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju brzom oporavka svjetskog gospodarstva, pa su napetosti između SAD-a i Kine i ekonomske štete od koronakrize u drugom planu.I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,48 posto, na 6.166 bodova, a pariški CAC 1,43 posto, na 4.762 boda. Na burzi u Frankfurtu nije se radilo zbog praznika.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio drugi dan zaredom.  Cijene su nafte, pak, stabilne. Na američkom se tržištu cijena barela kreće na jučerašnjim razinama, oko 35,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 38,47 dolara.

You may also like

0 comments