Burza električne energije od siječnja

Hrvatska burza električne energije (CROPEX) počet će s radom u siječnju 2016. umjesto u ovom mjesecu kao što je ranije planirano, a kasni i otvaranje burze u Srbiji pri čemu čelnici dviju kompanija odgodu objašnjavaju rješavanjem tehničkih i administrativnih detalja.

Stručnjaci su završili algoritam za izračun tržišnih cijena i CROPEX će početi s radom u siječnju, kazao je prema izvješću Reutersa izvršni direktor hrvatskog tržišta Silvio Brkić. Po njegovim riječima, CROPEX se do kraja iduće godine planira pridružiti burzi u Sloveniji. Slovensko je tržište pak u prvoj polovini ove godine povezano s onim u Italiji, napominje Reuters.

Po izvješću te novinske agencije, kasni i otvaranje burze električne energije u Srbiji, koja je trebala početi s radom u trećem tromjesečju ove godine, da bi se u međuvremenu signalizirala odgoda tog datuma također za početak 2016. “Točan datum otvaranja bit će objavljen do sredine prosinca”, kazao je poslovni direktor SEEPEX-a u Beogradu Dejan Stojčevski, dodajući da je tehnička platforma spremna, kao i zakonski i regulatorni okvir.

U SEEPEX-u planiraju povezivanje s Mađarskom koja je već povezala trgovanje ugovorima za isporuke u idućem danu sa Češkom, Slovačkom i Rumunjskom. U početnoj će se fazi na hrvatskoj i srpskoj burzi električne energije trgovati ugovorima za isporuke u idućem danu (day ahead power market) dok je trgovanje ugovorima za isporuke u istom danu najavljeno za kasniju fazu rada.

Bugarska je pak najavila otvaranje svoje burze električne energije u ožujku 2016. Iako mnogi trgovci ocjenjuju da regija ima potencijala, upozoravaju da rast tržišta ograničava nedostatna transparentnost i teškoće s dobivanjem dozvola za trgovanje. Burze električne energije na kojima se trguje ugovorima za isporuke u idućem danu jamče kupcima i prodavačima transparentne cijene električne struje i predstavljaju korak prema uspostavi regionalnih tržišta, tumači Reuters.

You may also like