Burno sučeljavanje u studiju NOVA TV-a

U sučeljavanju uoči predstojećih parlamentarnih izbora, koje je u petak održamno u studiju Nove TV, sudjelovali su Orsat Miljenić (Hrvatska raste), Željko Reiner (Domoljubna koalicija), Drago Prgomet (Most), Mirela Holy (OraH), Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) te Slobodan Prosperov Novak (Bandić Milan 365).

Na upit koju će prvu reformu napraviti ako će sastaviti novu Vladu Mlijenić je najavio da će provesti poreznu reformu i smanjivanje parafiskalnih nameta, te reformu državne uprave i obrazovanja. Reiner je izjavio kako bi prvo trebalo započeti s reformom gospodarskog sustava i stvaranjem povoljnog okruženja za investicije, posebno za malo i srednje poduzetništvo, obrtništvo i OPG- ove. Trebalo bi podići poljoprivredu i za to postoji cijeli niz mjera. Reforma uprave je nužna, ali ne otpuštanjnjem, nego povećanjem učinkovitosti, i odmah treba započeti s mjerama demografskog oporavka Hrvatske, naglasio je Reiner.

Prgomet je ocijenio da je prvo nužna reforma javne uprave i teritorijalnog ustroja kao preduvjet gospodarskog oporavka. Potrebna je depolitizacija javne uprave, a sve službenike birati na javnom natječaju, pri čemu bi samo premijer i ministri bili dužnosnici. Trebalo bi smanjiti lokalnu upravu na trećinu, drži Prgomet. Holy se također založila za reformu javne uprave i teritorijalni preustroj uz ukidanje županija i uvođenje pet regija. Tražimo smanjenje lokalne uprave na 50 gradova i 150 općina, rekla je Holy.

Sinčić smatra da najprije treba provesti monetarna reformu, jer je kapital danas skup budući su trenutni sustav u devedesetima postavili HDZ i SDP. Stoga su kamate u Hrvatskoj katastrofalno visoke i zemlja je gurnuta u dužničko ropstvo, rekao je napomenuvši da njegova stranka jedina nudi monetarnu reformu. Prosperov Novak rekao je kako će se prvi potez Bandićeve koalicije dogoditi na izborima, jer će građani pokazati da neće glasati za “mentalitetne obrasce koji su se maskirali u stranke i međusobno se proždiru”. Mi nismo treći, nego prvi i jedini put, rekao je. Iduće pitanje odnosilo se na smanjenje PDV-a i povećanje neoporezivog dijela plaće, na što je Reiner odgovorio da Domoljubna koalicija planira smanjiti PDV, budući je jedan od najvećih u Europi, čime je aktualna Vlada uzela 12 milijardi kuna građanima. Najavio je da će smanjiti PDV do polovice mandata na 23 posto, a do kraja mandata na 20 posto.

Prgomet je ustvrdio da nema prostora za smanjenje PDV-a, a i njemački IFO institut preporučio je da se to ne čini, pa umjesto toga treba povećati neoporezivi dio plaće.Holy drži da treba provesti drastičnu poreznu reformu i porezno rasterećenje rada te jače oporezovati kapital, a prije izmjene stope PDV-a trebalo bi napraviti analizu kako ne bi došlo doći do poreznog disbalansa. Smanjenje PDV-a, poreza na dobit na 10 posto, te smanjenje doprinosa i parafiskalnih nameta namjera je Živog zida, a Prosperov Novak zauzeo se za postupno smanjenje PDV-a i uravnoteženi proračun. Miljenić je najavo da će se najprije rezati parafiskalni nameti, pa rasteretiti dohodak, što je dijelom već učinjeno pa su porasle plaće i građani više više troše. Preporuka je Europske komisije da se ne smanjuje PDV, no planiramo ga ciljano smanjivati kako bismo podigli proizvodnju i potrošnju, pojasnio je.

Eventualnoj zakonskoj zabrani pobačaja odlučno se usprotivila Holy, zauzevši se za pravo žene da o tome odlučuje, jer na pobačaj idu iz nužde. Zabrani se protivi i Prgomet, koji je dodao kako treba ženama reći da abortus nije kontracepcija. Za razliku od ostalih sudionika sučeljavanja, Reiner je rekao da se oni kao demokršćani zalažu za život od prirodnog rođenja do prirodne smrti. Pobačaj je opasan za ženin organizam i ostavlja trajne posljedice. To nije ni vrsta kontracepcije niti način na koji bi se trebalo planirati obitelji, dodao je. Na to je reagirala Holy, tražeći da se Reiner jasno očituje je li za zakonsku zabranu pobačaja ili ne, ali on nije izričito odgovorio već je rekao kako se ne smije se dopuštati pobačaj “kome god i kada god se netko sjeti”, jer je to štetno za žene.

You may also like