Burilović: Probleme gospodarstvenika prenosim direktno premijeru

„Obilazim cijelu Hrvatsku, od Slavonije preko Zagorja do Dalmacije i Istre, te razgovaram s gospodarstvenicima. I velikim i malim i srednjima. Želim s terena, iz prve ruke i neposredno od njih čuti s kojim se to konkretno problemima susreću te koji su njihovi prijedlozi za poboljšanje poslovanja. A sve to naravno prenosim ministrima te premijeru Oreškoviću osobno“, rekao je predsjednik HGK na sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Krapina koja se održala u prostorijama tvrtke Print centar Krapina.

Radi se o, objasnio je predsjednik HGK, vrlo specifičnim zahtjevima i problemima. Od dolaska nove Vlade u svakodnevnom je kontaktu sa svim ministrima gospodarskih resora, a i s ostalima. „Svi oni, kao i ja, žele po svaku cijelu olakšati poslovanje poduzetnicima, a posebno je na poduzetništvo osjetljiv i premijer Orešković što mi je i osobno prenio prilikom našeg posljednjeg susretu prije tjedan dana“, objasnio je Burilović te dodao kako premijer po svaku cijelu želi olakšati poslovanje i privući investicije u Hrvatskoj za što se HGK, zajedno s ostalim komorama koje djeluju u Hrvatskoj, bori i zalaže već duže vrijeme.

„Stojimo na raspolaganju premijeru i cijeloj Vladi sa svim svojim resursima i iskustvima. Nema alternative. Bez gospodarstva nema radnih mjesta, a bez radnih mjesta nema ni mirovina ni obrazovanja ni zdravstva“, poručio je predsjednik HGK.

Prije početka same sjednice posjetio je i tvrtku Omco d.o.o. iz Huma na Sutli koja se bavi proizvodnjom staklarskog alata odnosno kalupa koji se koriste u proizvodnji staklene ambalaže, a više od 90 % svojih proizvoda plasiraju na inozemna tržišta Tvrtka je nastala i počela kao mala radionica za popravak alata za izradu staklene ambalaže te se postepeno razvijala unutar tvornice stakla „Straža, a od 1997. godine posluje u sustavu OMCO grupe iz Belgije. Od ulaska tvrtke u OMCO grupu godišnji rast proizvodnje je oko 20%. Danas zapošljava 478 djelatnika što je praćeno velikim investicijama i zapošljavanjem, a dobitnica je i Zlatne plakete u kategoriji velikih trgovačkih društva za 2014. godinu.

Na sjednici se govorilo i o vidljivim pozitivnim pomacima gospodarstva Krapinsko-zagorske županije kao što su kontinuirani rast izvoza i vanjskotrgovinskog suficita i udjela prihoda ostvarenih na stranim tržištima. Ostvaren je prihod od prodaje u inozemstvu u iznosu od 2,96 mlrd. kuna i bilježi rast od 15,1% u odnosu na 2013. godinu. Istovremeno, ostvaren je uvoz u razdoblju u iznosu od 1,94 mlrd. kuna, čime je ostvarena pozitivna razlika od 1,02 mlrd. kuna. Istaknuto je i kako je upravo industrijska proizvodnja, vrlo značajan pokazatelj gospodarske orijentacije Krapinsko-zagorske županije i temelj budućega rasta.

Uz predsjednika HGK Luku Burilovića na sjednici su sudjelovali i potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher, predsjednik ŽK Krapina Josip Grilec, predstojnik Ureda predsjednika Ivan Barbarić, dožupan za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek te gradonačelnik Zoran Gregurović.

You may also like