Bundestag odobrio intervenciju u Siriji

Njemački parlament Bundestag u petak je velikom većinom glasova odobrio vojnu misiju njemačkih oružanih snaga protiv tzv. Islamske države. Među zastupnicima njih 456 glasovalo je ‘za’, a 146 ‘protiv’, dok se sedmero suzdržalo. ‘Za’ su uglavnom glasovali zastupnici vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije, a ‘protiv’ zastupnici stranaka oporbe Zeleni i Ljevica, koji su unaprijed odbacili novu njemačku vojnu misiju.

Misija predviđa slanje do 1200 vojnika Bundeswehra od čega bi najveći broj, njih oko 500-tinjak, bio uključen u izviđačke misije zrakoplova Tornado. Ostatak čine posade fregate “Augsburg” koja bi trebala sudjelovati u potpori francuskom nosaču zrakoplova “Charles de Gaulle”, te zrakoplova za napajanje gorivom i vojnika koji rade na obradi satelitskih podataka.

Prije glasovanja predstavnici vladajuće koalicije opravdali su misiju Bundeswehra solidarnošću s Francuskom i potrebom borbe protiv tzv. IS-a vojnim sredstvima. Predstavnik Zelenih Anton Hofreiter smatra da je sadašnja strategija u borbi protiv terorizma nepromišljena. “Zračni napadi nisu nikakva vojna strategija”, rekao je Hofreiter.

Predsjednica zastupničkog kluba stranke Ljevica, nasljednice režimske DDR-stranke SED, Sahra Wagenknecht, usprotivila se napadima na sirijske gradove. “Rat bombama je također teror”, rekla je Wagenknecht. Prema ispitivanju javnog mnijenja što ga je u četvrtak navečer objavio javni servis ARD, 58 posto građana Njemačke podupire vojni angažman protiv tzv. Islamske države.

You may also like