Bundesbanka: njemačko je gospodarstvo ubacilo u brzinu više

Njemačko gospodarstvo ubacilo je u veću brzinu zahvaljujući niskoj stopi nezaposlenosti, većim plaćama i slabom euru, ocijenila je u petak njemačka središnja banka u najnovijim, optimističnijim prognozama. Nakon što je lani ostvarilo rast od 1,6 posto, najveće bi gospodarstvo eurozone u ovoj godini trebalo porasti za 1,7 posto. U 2016. godine može očekivati rast od 1,8 postom, koji bi trebao blago usporiti u 2017. godini, na 1,5 posto, objavila je Bundesbanka u najnovijem mjesečnom izvješću.

Time je središnja banka značajno podigla prognoze iz prosinca, kojima je za ovu godinu procjenjivala rast od jedan posto i 1,6-postotni rast u idućoj godini. Uz ovakve stope rasta “njemačko bi gospodarstvo raslo snažnije od procijenjenog potencijalnog rasta BDP-a od oko 1,2 posto godišnje”, napominju iz Bundesbanke. “U usporedbi s projekcijama iz prosinca, očekivanja rasta BDP-a za 2015. i 2016. uvećana su za 0,7 odnosno 0,2 postotna boda”, navodi se dalje u mjesečnom izvješću.

Njemačko gospodarstvo gotovo je bilo stagniralo sredinom prošle godine, no ponovno je ojačalo krajem godine, zabilježivši rast od 0,7 posto u zaključnom tromjesečju i rast od 0,3 posto u prva tri mjeseca ove godine. “Njemačko gospodarstvo oporavilo se nakon zatišja sredinom 2014. godine puno brže nego što se očekivalo i vratilo se na put rasta koji podupire i unutarnja i vanjska potražnja”, navode u Bundesbanci. Na strani domaće potražnje, gospodarstvu u prilog idu “prednosti vezane uz povoljnu situaciju na tržištu rada i značajan rast osobnog dohotka”, navodi se u izvješću. To je poduprlo osobnu potrošnju i graditeljske aktivnosti, tumače u središnjoj banci najvećeg europskog gospodarstva.

Inozemno poslovanje trenutno opterećuju prigušujući učinci iz globalnog gospodarstva ali njihov utjecaj neutralizira deprecijacija eura i poboljšan gospodarski oporavak u eurozoni, ističu u njemačkoj središnjoj banci. “Tome valja dodatni i vjerojatni oporavak globalnog gospodarstva u bliskoj budućnosti”, napominju. Dobre prognoze za Njemačku očituju se po njima i u pozitivnoj poslovnoj klimi. “Poduzeća i dalje svoju situaciju smatraju iznimno dobrom”. Odvojeno je Njemačko udruženje trgovine i industrije (DIHK) objavilo da je na samom početku ljeta devet od 10 tvrtki u najmanju ruku zadovoljno svojom aktualnom situacijom. I druga istraživanja vodećih institucija, poput onih ekonomskog instituta Ifo i Centra za europska ekonomska istraživanja donose slične ocjene. “Tvrtke i na budućnost gledaju s priličnom dozom povjerenja. Pritom njihov optimizam ipak nije tako izražen kao što je bio početkom prošle godine”, upozoravaju u središnjoj banci.

Aktualni podaci iz gospodarstva bolji su pak nego što se očekivalo, napominje agencija AFP. Tako su podaci ministarstva gospodarstva u petak pokazali rast industrijskih narudžbi od 1,4 posto u travnju na mjesečnoj razini, što je više nego što se očekivalo. Narudžbe industriji inače su ključni pokazatelj potražnje za njemačkom robom, podsjeća AFP. Unatoč manjim teškoćama na planu domaćih narudžbi, “opći trend i dalje je uzlazan. Dodatni impulsi mogu se očekivati od oporavka gospodarstva u eurozoni”, navodi se u izvješću ministarstva. “Za sada podaci samo signaliziraju stabilizaciju industrijske proizvodnje. Pristigle narudžbe moraju rasti i u idućim mjesecima da bi industrija pa stoga i BDP ponovno rasli snažnije u drugom kvartalu”, upozorava ekonomist Commerzbanka Ralph Solveen. UniCreditov ekonomist Andreas Rees kazao je pak da su bolji od očekivanih podaci o industrijskim narudžbama “prvi znak da se poboljšanje poslovnog ozračja u eurozoni pretočilo u veću potražnju i stiglo u Njemačku”.

Ekonomist u BayernLB-u Stefan Kipar također je optimističan. “S obzirom na nastavljene slabosti eura i nagovještaj oporavka u SAD-u, vidimo potencijal za još snažniji rast u idućim mjesecima. Domaća potražnja ostaje otporna a izgledi su i dalje optimistični”, kazao je on.

You may also like