Bundesbanka bi mogla podići prognozu rasta njemačkog gospodarstva

Berlin – Njemačka središnja banka Bundesbanka u ponedjeljak je u najnovijem mjesečnom biltenu istaknula snagu njemačkog gospodarstva na kraju 2014. godine, naznačivši da bi mogla podići prognoze rasta za ovu godinu.

Njemačka središnja banka Bundesbanka u ponedjeljak je u najnovijem mjesečnom biltenu istaknula snagu njemačkog gospodarstva na kraju 2014. godine, naznačivši da bi mogla podići prognoze rasta za ovu godinu. Njemačko gospodarstvo, najveće u 19-članoj eurozoni, u četvrtom je kvartalu poraslo za 0,7 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, što je više nego se očekivalo, pokazali su najnoviji podaci, minimizirajući tako razmjere posustajanja u prethodnim kvartalima. Iz toga proizlazi da je rast njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u cijeloj prošloj godini iznosio 1,6 posto.

U najnovijem mjesečnom izvješću ekonomisti Bundesbanka kao glavnu pokretačku snagu pojačanog tempa gospodarskih aktivnosti izdvajaju osobnu potrošnju, poduprtu rekordno niskom nezaposlenošću i padom cijena energenata. I slabiji euro pružio je podršku njemačkim izvoznicima, napominju u središnjoj banci.”U kontekstu optimističnijih očekivanja u vezi dohotka, povećane kupovne moći i snažnog povjerenja potrošača, potrošnja kućanstava zasada igra ulogu glavne pokretačke snage oporavka”, ističe se u izvješću.

Dodatnu će potporu gospodarstvu pružiti osjetan pad tečaja eura u odnosu na dolar, koji će poboljšati izglede za izvoz u zemlje izvan eurozone, napominju. “Imajući u vidu općenito bolje stanje gospodarstva, moguće je da će rast tijekom godine biti zamjetno viši nego što je bilo prognozirano početnim prognozama objavljenima prošle jeseni”, kaže se u izvješću. Početkom prosinca Bundesbanka je prepolovila prognoze rasta za 2015. godinu, na 1,0 posto, a snizila je blago i prognozu za iduću godinu, s 1,8 na 1,6 posto

You may also like