Njemački gospodarski rast ostat će snažan u drugoj polovici godine temeljem povećanja potrošnje i izvoza ali globalna je prognoza prigušena zbog povećanog rizika velikog gospodarskog usporavanja u Kini, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka. Optimistična prognoza za Njemačku, najveće europsko gospodarstvo, objavljena je nakon dobrih, iako ne spektakularnih podataka o rastu u drugom tromjesečju, koji su pokazali da je bruto domaći proizvod u razdoblju od travnja do lipnja povećan 0,4 posto.

Mješoviti rezultat u prošlom tromjesečju potcrtao je pad industrijske proizvodnje i izvoza, ali snažne investicije i neobično jake industrijske narudžbe. Iz središnje su banke u redovnom mjesečnom izvješću za kolovoz procijenili da će njemačkom gopsodarstvu na ruku ići velika povećanja realnog dohotka u matičnoj zemlji, te oporavak eurozone, slabiji euro i ubrzani rast u SAD-u i Velikoj Britaniji, ključnim trgovinskim partnerima. “Gledano iz današnje perspektive, čini se da postoje pretpostavke za relativno snažan rast, potaknut domaćom i inozemnom potražnjom”, navodi se u izvješću Bundesbanka.

Optimizam je iskazan i u pogledu Grčke, uz prognozu o postupnom poboljšanju stanja u gospodarstvu, uz potporu novog paketa financiranja, prihoda od turizma i investicija financiranih iz europskih strukturnih fondova. Normalizacija poslovanja banaka također će pomoći grčkom gospodarstvu, kao i fiskalna i prilagodba plaća, ističe se u izvješću.

Prognoza za Kinu nešto je opreznija, uz naglasak na osjetno sporijem gospodarskom rastu. Prošlog tjedna središnja banka neočekivano je devalvirala juan, za 4,6 posto, što je uglavnom protumačeno kao mjera potpore posustalom gospodarstvu. “Rizici snažnijeg gospodarskog usporavanja i dalje su visoki”, konstatiraju u Bundesbanku. “Odluka kineske središnje banke o devalvaciji juana prema dolaru može se smatrati potvrdom neizvjesnosti”, ističu.

Related Posts