Bundesbank: Njemačko gospodarstvo stabilno u prvom tromjesečju

Njemačko gospodarstvo raslo je u prva tri mjeseca ove godine stabilnim tempom a pad ključnog pokazatelja očekivanja vjerojatno će utjecati tek na rezultate u idućem tromjesečju, objavila je u ponedjeljak središnja njemačka banka.
Glavni je pokretač rasta i dalje industrija koja je krajem 2017. zaprimila veliki broj narudžbi, konstatira Bundesbank u najnovijem mjesečnom izvješću.

Osvrnuli su se i na nedavno istraživanje instituta Ifo koje je pokazalo prigušena očekivanja poslovne zajednice u ožujku.

“Primjetan pad komponente očekivanja (u sklopu Ifova indeksa) vjerojatno će se odraziti u nadolazećem kvartalu”, drže u Bundesbanku.

“U prvom tromjesečju trebao bi se nastaviti snažan porast aktivnosti u njemačkom gospodarstvu”, procjenjuju.

Njemačka bilježi najbolje razdoblje rasta od globalne financijske krize i motor je europskog gospodarskog oporavka. Ifove brojke signaliziraju da je rast i dalje solidan iako euforija polako jenja.

Potporu rastu pruža i tržište rada, konstatiraju u središnjoj banci, procjenjujući da je oštar pad stope nezaposlenosti vjerojatno povezan s stabilizacijom broja nezaposlenih izbjeglica, čime je ključni faktor u tom segmentu ponovo postao gospodarski rast.

Upozoravaju ipak na sve vidljivija uska grla u kapacitetima građevinskog sektora, zbog kojih će njegov doprinos rastu u prvom tromjesečju vjerojatno biti skroman.

You may also like