Buljević posjetio zapovjednike kopnene vojske

Ministar obrane Josip Buljević posjetio je u ponedjeljak zapovjedništva specijalnih snaga u Delnicama i kopnene vojske u Karlovcu, priopćilo je Ministarstvo obrane. U sklopu posjeta Buljeviću su predstavljene zadaće i aktivnosti Zapovjedništva specijalnih snaga, najelitnije postrojbe Oružanih snaga (OS) RH, i Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, najveće grane OS RH, navodi se u priopćenju.

Ministar je pohvalio rad pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga istaknuvši kako će u Ministarstvu obrane, njemu osobno, kao i Glavnom stožeru OS RH imati stalnu potporu te poručio da se “svi zajedno moramo neprestano truditi u dostizanju visokih standarda kako bismo izgradili što učinkovitiji sustav koji će Hrvatskoj i svim njezinim građanima jamčiti sigurnost i stabilnost”.

Zapovjedništvo specijalnih snaga ustrojeno je u veljači 2015. godine, nakon gašenja Bojne za specijalna djelovanja. U svom sastavu ima pet ustrojbenih jedinica. Zapovjedni i vodeći kadar Zapovjedništva specijalnih snaga čine pripadnici koji su bili u sastavu specijalnih postrojbi, gardijskih brigada i izvidničkih postrojbi OS RH. Osnovna zadaća je osigurati borbenu spremnost specijalnih snaga za operacije u obrani teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti države, te za sudjelovanje u NATO-u i koalicijskim vođenim operacijama.

U Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske Buljević je pohvalio angažman pripadnika Hrvatske kopnene vojske u misijama i operacijama diljem svijeta i na zadaćama pomoći lokalnom stanovništvu. Dodao je kako su pred nama i dalje brojni izazovi stabilnosti i sigurnosti, koji s globalne razine imaju utjecaj i na Hrvatsku, te istaknuo da “izgradnja efikasnijeg sustava, procesi modernizacije, dosizanje visokih standarda uz neprekidno ulaganje u naš najvrijedniji dio – a to su naši ljudi, ostaje zadaća u koju ćemo ulagati našu energiju, znanje i sredstva”.

Načelnik Glavnog stožera general zbora Drago Lovrić ocijenio je kako je ministar imao priliku uvjeriti se u visoku profesionalnost pripadnika specijalnih snaga i kopnene vojske, te općenito u sposobnost OS RH da odgovore na sve izazove i zadaće u zemlji i operacijama i misijama diljem svijeta.

Hrvatska kopnena vojska brojčano je najveća grana OS RH s oko 8000 pripadnica i pripadnika. U njoj su ustrojene postrojbe borbenih rodova (lako, motorizirano i mehanizirano pješaštvo, oklopništvo), rodova borbene potpore (topništvo, protuzračna obrana, inženjerija, veza, nuklearno-biološke-kemijske obrane, Vojna policija i vojno-obavještajne postrojbe) i službi potpore (opskrba, transport, održavanje i sanitet).

You may also like