Buljević: Imat ćemo inženjerijsku postrojbu u mirovnim misijama

Ministar obrane Josip Buljević, koji sudjeluje na sastanku ministara obrane o mirovnim operacijama UN-a 7. i 8. rujna u Londonu, izjavio je u četvrtak da će Oružane snage RH uskoro oformiti inženjerijsku postrojbu za sudjelovanje u mirovnim operacijama UN-a.

Prošle godine na zasjedanju Generalne skupštine UN-a pokrenuta je inicijativa za snažnijim angažmanom u mirovnim operacijama, kazao je Buljević u telefonskom razgovoru za Hinu. Tu inicijativu pokrenuo je predsjednik SAD-a Barack Obama, a Hrvatska, odnosno predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović odazvala se njegovu pozivu, dodao je.

Ta inženjerijska postrojba sudjelovat će u jednoj od mirovnih misija, kaže Buljević, no na upit koja bi to mirovna misija bila odgovara da će se o tome tek razgovarati.

Konferencija u Londonu posvećena je unaprjeđenju mirovnih misija, borbi protiv seksualnog nasilja i jačanju uloge žena u mirovnim operacijama, a održava se jednom godišnje. Na nju su pozvane sve zemlje koje snažnije rade unutar UN-a i u mirovnim operacijama, napominje Buljević.

Pripadnici OS RH sudjeluju u operacijama potpore miru UN-a od rujna 1999. godine, a tijekom 2016., temeljem odluke Hrvatskog sabora, sudjeluju u tri operacije pod vodstvom UN-a: UNIFIL u Libanonu, UNMOGIP u Indiji i Pakistanu, te MINURSO u Zapadnoj Sahari.

You may also like

0 comments