Bulj: Rafinerija Sisak je nacionalni interes

Rafinerija Sisak je nacionalni interes i treba opstati, poručio je u utorak Mostov saborski zastupnik Miro Bulj, upitan kako tumači izjavu svog stranačkog kolege i ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića da će se siračka rafinerija “u neko doba morati zatvoriti”.

“Ja sam protiv zatvaranja rafinerije u Sisku. Rafineriju Sisak treba obraniti jer je od nacionalnog interesa“, kazao je Bulj uoči sastanka zastupnika Mosta s ministrom financija Zdravkom Marićem u Hrvatskom saboru.

“Rafinerija u Sisku treba opstati, jer ako pogasimo sve rafinerije, hoćemo li onda biti samo tranzit nečijih interesa”, poručio je Bulj. Prvi se s najavama o gašenju sisačke rafinerije ujutro iz Sabora oglasio njegov stranački kolega Tomislav Panenić, bivši ministar gospodarstva, s informacijama da mađarski MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda u sporu s Hrvatskom zaustaviti rad u sisačkoj rafineriji, a potom i u onoj u Rijeci.

Prema planovima MOL-a, kazao je, kontinentalni dio Hrvatske opskrbljivao bi se iz moderniziranih svjetskih rafinerija u Budimpešti i Bratislavi, dok bi se jadranski dio opskrbljivao putem terminala u lukama. Panenić je pozvao hrvatsku politiku i struku da postignu konsenzus te donesu odluke o energetskoj sigurnosti i daljnjim odnosima s MOL-om.

Popodne je izjavu novinarima ispred Banskih dvora dao i ministar Dobrović, također ‘mostovac’, rekavši kako će se “u neko doba” sisačka rafinerija morati zatvoriti. “U neko doba će se to definitivno morati zatvoriti, vidjet ćemo što i kako, ali ne nauštrb ljudi i otpuštanjem radnika. Pitanje je i otpremnina, to treba napraviti na zdrav način, sačuvati radna mjesta, dakle strateški pristup. To je definitivno od državnog interesa, međutim mora se govoriti i o uvjetima upravljanja Inom”, istaknuo je Dobrović.

Na pitanje u kojem razdoblju će se to događati, odgovorio je: “Razgovor o tome već se događa, prvo na razini Vlade, a onda i s našim partnerom MOL-om”.

0 comments