Home Bugarska Bugarska zabranila prelete ruskih zrakoplova prema Siriji

Bugarska zabranila prelete ruskih zrakoplova prema Siriji

by Agencije

Bugarska ima ozbiljne dvojbe o teretu u zrakoplovima za koje Rusija tvrdi da prevoze pomoć u Siriju i ne dopušta im ulazak u svoj zračni prostor, objavilo je u utorak bugarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Sjedinjene Američke Države, duboko zabrinute zbog izvješća o ruskom vojnom angažmanu u Siriji, ranije su zatražile od Grčke da i ona zabrani ulazak tih zrakoplova u njezin zračni prostor, izjavio je u utorak jedan grčki dužnosnik. “Imamo dovoljno informacija za ozbiljne dvojbe o teretu u zrakoplovima, što je razlog za odbijanje”, izjavila je glasnogovornica bugarskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati slučaj. Rusija u Siriji ima vojnu bazu i podupire predsjednika Bašara al-Asada kojega Zapad želi srušiti. Za vrijeme rata u Siriji Rusija je onamo upućivala svoje zrakoplove, s objašnjenjem da isporučuju pomoć i pomažu u evakuaciji Rusa iz Sirije. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva “nikad nije skrivala da isporučuje vojnu opremu sirijskim vlastima u cilju borbe protiv terorizma”.

Moskva je prije 20 dana zatražila od Atene dozvolu ulaska u grčki zračni prostor zrakoplova koji prevoze humanitarnu pomoć u Siriju, rekao je u utorak Rodolfos Moronis, glasnogovornik grčke prijelazne vlade. Ruska novinska agencija RIA Novosti u ponedjeljak je objavila da Rusija traži dozvolu prelijetanja za letove do 24. rujna. Međutim, nije jasno zašto Rusija to čini i koji od tih letova idu u Siriju. Prema Moronisovim riječima, Rusija će sada za letove prema Siriji koristiti rutu istočno od Grčke. Sirija graniči na sjeveru s Turskom, a na istoku s Iranom.

Pavel Felgengauer, ruski stručnjak za obranu, smatra da Rusija pokušava izbjeći turski zračni prostor nakon incidenta 2012. godine u kojemu je Turska natjerala ruski civilni zrakoplov na letu u Damask da sleti u Tursku i zaplijenila njegov teret.

Turske su vlasti tvrdile da je zrakoplov prevozio streljivo proizvedeno u Rusiji namijenjeno sirijskim oružanim snagama. Moskva je opovrgavala te tvrdnje, tvrdeći da je u zrakoplovu bila radarska oprema čiji je prijevoz zakonit.

Related Posts