Bugarska traži žurnu pomoć zbog migrantskog vala

Bugarski premijer Bojko Borisov zatražio je u srijedu od Europske unije da njegovoj zemlji “što prije” dodijeli financijsku pomoć od 160 milijuna eura za poboljšanje sigurnosti granice s Turskom, koja je pod migrantskim pritiskom.

“Želim više od riječi solidarnosti. Na summitu u Bratislavi (u petak) tražit ću da nam se što prije dodijeli 160 milijuna eura za zaštitu” vanjske granice EU-a, rekao je Borisov tijekom posjeta bugarsko-turskoj granici, u društvu s madžarskim kolegom Viktorom Orbanom.

Čini se da mu je ta pomoć već zajamčena, jer je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u srijedu najavio “slanje najmanje 200 graničara i još 50 vozila na vanjske granice Bugarske već u listopadu”.

Bugarska se žali da se ne može nositi s povećanjem broja tražitelja azila koji su blokirani na njezinu teritoriju otkako su u srpnju pooštreni uvjeti za prelazak srbijansko-madžarske granice. Oko 13.000 migranata zabilježeno je u Bugarskoj od početka godine, a njihov broj se u kolovozu udvostručio u odnosu na lipanj i srpanj, objavile su vlasti koje ističu da su prihvatni centri popunjeni.

Madžarski i bugarski premijer sastat će se u petak u Bratislavi s čelnicima drugih zemalja EU-a, bez Velike Britanije, kako bi na summitu razgovarali o budućnosti europskog projekta nakon Brexita.

You may also like

0 comments