Home Bugarska Bugarska dodijelila koncesiju za Crno more Royal Dutch Shellu

Bugarska dodijelila koncesiju za Crno more Royal Dutch Shellu

by Agencije

Bugarska je dodijelila koncesiju za traganje za naftom i plinom u Crnom moru britansko-nizozemskoj kompaniji Royal Dutch Shell, najavljujući potpisivanje ugovora do kraja listopada.

Kako bi smanjila ovisnost o ruskom plinu, Sofija je u travnju objavila natječaj za dodjelu koncesija za traganje za naftom na područjima Silistar i Teres. Shell je jedini pokazao interes za petogodišnju koncesiju na području Silistar površine 7.000 kvadratnih kilometara, iskazavši spremnost da u seizmičko istraživanje ulože 18,6 milijuna eura.

Silistar se nalazi u blizini područja u rumunjskim teritorijalnim vodama za koje je operater, austrijska naftna i plinska kompanija OMV, objavio da bi moglo proizvesti do 84 milijardi kubnih metara plina. U Bugarskoj su se ponadali da će uspjeti eksploatirati i rezerve u vlastitom podmorju i time proširiti lepezu izvora opskrbe. “To je za nas vrlo ozbiljan uspjeh i jedan od najvažnijih koraka prema diversifikaciji naše opskrbe plinom”, izjavila je u utorak novinarima ministica energetike Temenuška Petkova.

Dodala je i da se nitko nije javio za istraživanje na nešto manje području Teres. Francuska najveća naftna kompanija Total trebala bi zajedno s OMV-a i španjolskim Repsolom početi s bušenjem u najvećem bugarskom području Han Asparuhu između veljače i svibnja iduće godine. Shell je u međuvremenu odustao od traganja za naftom i plinom u Bosni i Hercegovini zbog pada cijena nafte na svjetskim tržištima, izvijestili su jučer tamošnji mediji.

Related Posts