Bugarska će ipak dopustiti prelete ruskih zrakoplova, ali uz uvjete

Bugarska će dopustiti da ruski zrakoplovi koji lete prema Siriji koriste njezin zračni prostor ako Moskva pristane na provjere tereta u bugarskim zračnim lukama, rekao je u srijedu bugarski ministar vanjskih poslova Daniel Mitov.

Ta zemlja kazala je u utorak da je odbila ruski zahtjev za korištenjem bugarskom zračnog prostora za letove zbog ozbiljnih sumnji da teret u zrakoplovima sadrži pomoć za Siriju. “Ako se naši ruski kolege slože da se ti letovi provjere u bugarskoj zračnoj luci mi ćemo izdati dozvolu”, kazao je Mitov novinarima.

U utorak je bugarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo da Bugarska ima ozbiljne dvojbe o teretu u zrakoplovima za koje Rusija tvrdi da prevoze pomoć u Siriju i ne dopušta im ulazak u svoj zračni prostor. Sjedinjene Američke Države, duboko zabrinute zbog izvješća o ruskom vojnom angažmanu u Siriji, ranije su zatražile od Grčke da i ona zabrani ulazak tih zrakoplova u njezin zračni prostor. Rusija u Siriji ima vojnu bazu i podupire predsjednika Bašara al-Asada kojega Zapad želi srušiti.

You may also like