Bugarska bi mogla kandidrati Georgijevu za glavnu tajnicu UN-a

Bugarska razmišlja o nominaciji Kristaline Georgijeve, povjerenice Europske komisije zadužene za proračun, za položaj glavne tajnice Ujedinjenih naroda.

Službenici i diplomati u Sofiji, Bruxellesu i drugdje rekli su kako se vode intenzivni razgovori o ulasku Georgijeve u utrku za vodstvo UN-a, te da će se konačna odluka donijeti u idućih nekoliko dana. Dosad je svoju kandidaturu objavilo desetero ljudi. “To je odluka premijera i on će odlučiti o toj situaciji. O tome se treba savjetovati i s drugim državama. Trenutno nema službenog prijedloga vlade. Ako će ga biti, bit će to na kraju radnog dana u ponedjeljak”, rekla je zamjenica bugarskog premijera Rumiana Bahvarova na pitanje o nominaciji Georgijeve.

Južnokorejac Ban ki-Moon krajem godine silazi s dužnosti glavnog tajnika UN-a, a favorit za njegovog nasljednika zasad je bivši portugalski premijer Antonio Guterres, koji je služio i kao povjerenik UN-a za izbjeglice.

Bugarska kandidatkinja Irina Bokova, glavna tajnica UNESCO-a, po anketama je treća, a dužnosnici imaju različita mišljenja o tome hoće li ona trebati odustati od svoje kandidature ako se za tu dužnost nominira i bugarska povjerenica EK-a.

Martin Selmayr, utjecajni predstojnik ureda predsjednika EK-a Jeana-Claudea Junckera, napisao je na Twitteru kako bi imenovanje Georgijeve na tu dužnost “bio velik gubitak za Europsku komisiju, no kako bi Kristalina bila snažna glavna tajnica, kako bi učinila mnoge Europljane ponosnima, te da je to jak signal za jednakost spolova”.

Civilne udruge i gotovo trećina od 193 članica Ujedinjenih naroda pozvali su na imenovanje prve žene na najvišu dužnost u UN-u. O Georgijevoj se već raspravljalo kao o potencijalnoj kandidatkinji, no Sofija se ipak odlučila na Bokovu, koja još nije komentirala glasine o novoj kandidatkinji.

Iduće, peto tajno glasovanje za položaj glavnog tajnika održat će se 26. rujna, a diplomatski izvori prenose kako bi Georgijeva mogla imati podršku Mađarske, Hrvatske i Latvije.

Kako bi uspio, svakog kandidata moraju podržati sve države stalne članice Vijeća sigurnosti, koje imaju pravo veta – Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i SAD.

Latvijsko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je kako će predstavnici Latvije, Litve, Portugala, Malte i Cipra u nedjelju u Berlinu održati sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja bi mogla igrati veliku ulogu u imenovanju Georgijeve. Rusko ministarstvo vanjskih poslova smatra kako je ona to već pokušavala. “Ne tako davno, na rubu G20 summita u Hangzhou, njemačka kancelarka razgovarala je s ruskim vodstvom o mogućoj ruskoj podršci bugarskoj kandidatkinji, no ne onoj koja je službeno nominirana”, objavila je u nedjelju ruska novinska agencija TASS, navodeći glasnogovornicu ministarstva vanjskih poslova Mariju Zaharovu.

0 comments