Home Ekonomija Budimir: Povećanje neoporezivog dijela dohotka naša je ključna točka

Budimir: Povećanje neoporezivog dijela dohotka naša je ključna točka

by Energypress.net

Češka je prestigla Hrvatsku po visini prosječnih plaća, a pitanje je mjeseca kad će to učiniti Poljska i Slovačka, koje su na najbolji mogući način iskoristile svoje članstvo u EU: privukle investicije, digle BDP, povećale zaposlenost, a onda i plaće.

Naše su plaće sve do ove godine stagnirale i kretale se između 5300 i 5500 kuna mjesečno, ovisno o sezonskim oscilacijama. Tek su ove godine prosječna primanja preskočila 5700 kuna, a neto plaće porasle oko 3 posto jer je Vlada smanjila porezno opterećenje. Dobije li novi mandat, SDP najavljuje da će daljnje povećanje neoporezivog dohotka na 3000 kuna biti jedna od njihovih prvih odluka. Prosječno plaćeni radnici dobili bi tako oko 160 kuna mjesečne povišice, a oni koji zarađuju 10-ak tisuća oko 300 kuna. U dosad objavljenim dijelovima HDZ-ova izbornog programa plaće nisu bile u prvom planu. HDZ je, primjerice, najavio rasterećenje PDV-a, jače usklađivanje mirovina i tisuću eura za novorođenčad, no u HSLS-u, koji je u partnerstvu s Tomislavom Karamarkom, kažu da bi napravili isto što i Milanović. Porez na dohodak glavni je prihod lokalnih jedinica, koje su žestoko protestirale protiv dizanja neoporezivog dohotka jer su ostale bez znatnih prihoda. Ministar financija Boris Lalovac i potpredsjednik Vlade Branko Grčić tvrde da im je država nadoknadila gubitke kroz interna poravnanja, no stvarno ćemo stanje znati tek kad se objavi koliki su bili lokalni proračuni za ovu godinu. Lalovac tvrdi da ima zatvorenu financijsku konstrukciju za povećanje neoporezivog dohotka na približno 3000 kuna od 2016. godine, a da se njega pita, ukinuo bi i stopu od 40 posto, no Grčić kaže da će ona ostati za plaće iznad 15 tisuća kuna, piše Večernji list.

Jedan od autora HDZ-ova gospodarskog programa Tomislav Ćorić kazao je da će HDZ-ova vlada prvenstveno povećati životni standard radnika s niskom razinom dohotka “kada se za to stvore uvjeti”. Ako je suditi po tome, dizanje neoporezivog dohotka ne bi bila prva premijerska odluka Tomislava Karamarka. Josip Budimir iz HSLS-a podsjeća da je povećanje neoporezivog dohotka dio programa njegove stranke još s prošlih izbora. “Kad smo se unutar koalicije usuglašavali o tom dijelu, HDZ je pozitivno reagirao na naš prijedlog da se neoporezivi dio dohotka poveća na 3000 kuna i zaključili smo da je to smjer u kojemu treba ići. Mi smo za to i da se ukine najveća stopa od 40 posto, ali HDZ smatra da bi to bio veliki gubitak za lokalne jedinice”, kaže Budimir.

Tko god da poveća neoporezivi dohodak s 2600 na 3000 kuna, mora računati s time da će lokalne vlasti ostati bez dvije milijarde kuna godišnjih prihoda. Budimir kaže da bi on to riješio tako što bi lokalnim jedinicama prepustio sve prihode od poreza na dohodak.”Moja je stranka računala i s većim uštedama u lokalnom ustroju, ukidanjem nekih županija i racionalnijim poslovanjem, čime bi se postiglo da se manje novca usmjerava na hladni pogon, a više za zadovoljavanje potreba građana, no velike se stranke ne žele zamjerati biračima pred izbore, dok mi iz malih stranaka možemo slobodnije govoriti o svemu”, ističe Budimir.

Related Posts