Brzica: Dođe li do emigrantskog vala, reagirat ćemo

Koji sigurnosni rizici prijete Hrvatskoj i jesmo li spremni za njih, pitanje je na koje smo nastojali odgovoriti u HRT-ovoj emisiji “Tema dana”, nakon što je u Zagrebu održana Druga međunarodna sigurnosna konferencija.

Profesor Vlatko Cvrtila, stručnjak za međunarodnu sigurnosnu politiku, rekao je kako s državama u Europi i regiji dijelimo različite sigurnosne ugroze – od terorizma, poliferacije oružja za masovno uništavanje i slabosti državnog upravljama u susjedstvu pa ugroze koje bi došle iz te nestabilnosti. Ali imamo i svoje specifične rizike koji mogu proizvesti jednog dana konkretne ugoze i opasnosti. Oni se odnose na ove nabrojene, ali i na one koji proizlaze iz mogućih prirodnih nepogoda, ugrožavanja kritične infrastrukture, ugrožavanje informacijskih mreža, krađe podataka, rekao je Cvrtila.

Istaknuo je kako današnje prijetnje nisu samo vezane uz teritorij i obranu suvereniteta, već su današnje prijetnje takve koje ugrožavaju vrijednosti – mogu ugroziti državni poredak i svakog pojedinca. Objasnio je da one traže nove koncepte sigurnosti, razvijanje novih alata, razvijanje sposobnosti prepoznavanja rizika na vrijeme.

Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Nikica Brzica složio se s profesorom Cvrtilom da se promijenila paradigma sigurnosti. Konvencionalne ugroze postale su sporedna stvar, imamo nove ugroze koje zahtijevaju novi pristup koji bi omogućio predviđanje kako bi se osigurala prevencija, a ne reakcija na štetne događaje, naglasio je.

Govoreći o terorističkoj prijetnji Europi i Hrvatskoj, Cvrtila je rekao da se prema nekim procjenama očekuje da bi se u Europu moglo vratiti oko 4.000 europskih građana koji su prije nekoliko godina otišli u Irak i Siriju boriti se na strani tzv. Islamske države. No oni nisu jedina skupina koji predstavlja opasnost. Postoje i pojedinci koji su došli s migrantima u europski prostor. Treća skupina su oni koji žive godinama u Europi – male skupine, ali jako opasne, istaknuo je.

Cvrtila je istaknuo i da postoje mnogi koji namjeravaju ući u Europu te da će to pokušati svim ilegalnim putevima. No države su sada spremnije i koordinirano sudjeluju u sprečavanju ilegalnih prelazaka granica, naglasio je.

Brzica je napomenuo da je zapadnobalkanska ruta zatvorena. Razmatramo i analiziramo indikatore tako da ćemo moći adekvatno reagirati dođe li do većeg emigrantskog vala, ustvrdio je za HRT.