Bruxelleski napadi uzdrmali tržište, ulagači oprezni

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, a pod najvećim je pritiskom bio turistički sektor zbog terorističkih napada u Bruxellesu.

Dow Jones oslabio je 41 bod, ili 0,23 posto, na 17.582 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,09 posto, na 2.049 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,27 posto, na 4.821 bod. Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u većem minusu jer su teroristički napadi u zračnoj luci i podzemnoj željeznici u Bruxellesu, u kojima je poginulo najmanje 30 ljudi, izazvali nesigurnost na tržištima.

Zbog toga su se rizičnije investicije našle pod pritiskom, dok je ojačala potražnja za zlatom, državnim obveznicama i drugim investicijama koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena. No, kasnije su se tržišta kapitala oporavila, pa su cijene dionica nadoknadile dio početnih gubitaka. “Kada dođe do ovakvih događaja, odmah poraste nesigurnost na tržištima jer ulagači ne znaju koji su razmjeri toga. No, kada nesigurnost splasne, cijene dionica porastu”, objašnjava David Kelly, strateg u JP Morgan Fundsu. Od 10 sektora S&P 500 indeksa, jučer ih je sedam izgubilo na vrijednosti, dok je najviše porastao, 0,9 posto, zdravstveni sektor.

S druge strane, najviše su pale cijene dionica kompanija povezanih s turizmom. Dow Jones indeks tog sektora skliznuo je 0,7 posto. Podršku tržištu pružila je i stabilnost cijena nafte. Neposredno nakon vijesti o eksplozijama u Bruxellesu, cijena barela na američkom tržištu pala je na 40,97 dolara, no kasnije je nadoknadila veći dio gubitaka, pa je dosegnula 41,45 dolara, što je samo 0,17 posto manje nego što je iznosila dan prije.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 6,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 8,2 milijarde.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer blago porasle, oporavivši se od prvotnog pada neposredno nakon vijesti o terorističkim napadima u Bruxellesu. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,13 posto, na 6.192 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,42 posto, na 9.990 bodova, a pariški CAC 0,09 posto, na 4.431 bod.

You may also like