Bruxelles niječe priopćenja iz Atene

Grčka vlada objavila je u srijedu da je blizu sporazuma s vjerovnicima koji će utrti put paketu pomoći, ali europski dužnosnici vrlo brzo su odbacili tu izjavu kazavši da se radi samo o željama vlade u Ateni.

“Blizu smo sporazumu koji će biti pozitivan za grčko gospodarstvo”, rekao je Cipras nakon sastanka u ministarstvu financija s najvažnijim ministrima uključenima u pregovore. “Grčki premijer stalno će biti u kontaktu s ostalim dužnosnicima kako bi pomogao u procesu postizanja sporazuma”, doznaje se iz izvora grčke vlade. Po riječima grčke vlade, nacrt sporazuma odnosi se na reformu PDV-a, reviziju mirovinskog sustava i reviziju duga.

Grčka i njezini kreditori već su četiri mjeseca u pregovorima o sporazumu koji bi Grčkoj omogućio izlazak iz krize. Bez dogovora, Atena neće moći izvršavati svoje novčane obveze i mogla bi se suočiti s bankrotom. Novi krug pregovora počeo je u srijedu u Bruxellesu. Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis rekao je da dvije strane “naporno rade na nacrtu sporazuma, ali za sada još ništa od toga”. Dombrovskis je ranije kazao da “je potrebno postići sporazum što je brže moguće”. Drugi dužnosnici koji su željeli ostati neimenovani bili su još otvoreniji. Jedan je grčke izjave nazvao “glupošću” a drugi je rekao kako bi bilo dobro da su istinite.

Američki ministar financija Jacob Lew pozvao je na hitno rješavanje grčke krize prije nego se otme kontroli. Upozorio je i na rizike po globalno gospodarstvo ukoliko Grčka bankrotira i izađe iz eurozone.

You may also like