Broj žrtava terorističkih napada IS-a u Pakistanu narastao na 43, deseci ranjeni

Broj žrtava bombaškog napada takozvane Islamske države (IS) na sufijsko svetište u južnome Pakistanu narastao je na 43, a deseci drugih su ranjeni u subotu, rekao je ministar unutarnjih poslova u jugozapadnoj pokrajini Balučistan.

“Najmanje 43 osobe ubijene su, a deseci drugih su ranjeni” kazao je Sarfraz Bugti na konferenciji za novinare u jugozapadnom gradu Gwadar.

Nije iznio točne podatke o broju ranjenih.

Bomba je eksplodirala usred mnoštva vjernika tijekom obreda u hramu Šaha Nuranija, vjerskog čelnika sufizma, mistične grane islama koju neke radikalne islamske skupine, među kojima talibani, smatraju herezom, rekao je za AFP čelnik mjesne vlade Džaved Ikbal.

Odgovornost za napad preuzeo je IS, radikalna sunitska teroristička skupina.

U lipnju je ubojstvo poznatog sufijskog pjevača u Karachiju, prijestolnici južnog Pakistana, potaknulo val prosvjeda u toj zemlji. Amdžada Sabrija, izvođača “qawwalija”, tradicionalne islamske glazbe veoma cijenjene u južnoj Aziji, ubila su dvojica na motociklu, što je policija tada ocijenila “terorističkim činom”.

Balučistan, na granici Irana i Afganistana, najsiromašnija je pakistanska pokrajina, unatoč zalihama nafte i plina i izlazu na Arapsko more.

Pokrajinu potresaju sukobi sunita i šijita, islamistički napadi i separatistička pobuna od 2004. godine.

(Agencija)

You may also like

0 comments