Broj osoba s odbijenim statusom se udvostručio u Njemačkoj

Broj protjeranih osoba koje u Njemačkoj nisu dobile status izbjeglica u 2015. se gotovo udvostručio u odnosu na prethodnu godinu, priopćilo je u ponedjeljak njemačko ministarstvo unutarnjih poslova. Do kraja studenoga iz Njemačke je protjerano 18.363 osoba dok ih je u čitavoj prošloj godini zemlju prisilno moralo napustiti 10.884.

No isto tako se udvostručio i broj zahtjeva za političkim azilom. Do kraja studenog ove godine 425.000 osoba je podnijelo zahtjev dok je cijele 2014. to učinilo 202.000 osoba. No broj osoba koje su 2015. u Njemačkoj registrirane kao izbjeglice i od kojih se najveći dio tek priprema podnijeti zahtjev za azilom premašio je milijun. Najveći broj protjerivanja zabilježen je u saveznoj pokrajini Bavarskoj u koju i ulazi najveći broj izbjeglica.

Savezna vlada donijela je u studenome niz zakonskih mjera koje bi omogućile lakše protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom u Njemačkoj. Broj odbijenih podnositelja zahtjeva za azilom povećao se posebice nakon što su zemlje zapadnog Balkana proglašene zemljama sigurnog porijekla što praktički isključuje mogućnost dodjeljivanja statusa azila građanima ovih zemalja.

Savezna vlada od saveznih pokrajina, koje su nadležne za protjerivanje, zatražila je ustrajnije i brže protjerivanje osoba za koje ne postoji zakonska osnova za boravak u Njemačkoj. U prvoj polovici ove godine najmanje 40.000 osoba čekalo je na protjerivanje iz Njemačke, a broj bi trenutno, zbog ogromnog broja izbjeglica koje su u drugoj polovini godine došle u Njemačku, mogao biti mnogo viši.

Trenutno je izbjeglički status jamčen samo osobama koje dolaze iz Sirije ili ratom pogođenih dijelova Iraka. Ministarstvo unutarnjih poslova ustraje i na pojačanom protjerivanju osoba iz zemalja koje ne slove kao direktno ratom pogođene poput Afganistana ili Pakistana. Tako se zahtjev za azilom pruža samo onim Afganistancima koji su radili za savezničke postrojbe u ovoj zemlje pa im je zbog toga ugrožen život. Strogu provjeru uvjeta za ostanak u Njemačkoj, u posljednje vrijeme u više navrata je najavila i kancelara Angela Merkel, koja je pod pritiskom velikog dijela javnosti i vlastite, Kršćansko-demokratske unije (CDU), da donese mjere koje bi rezultirale smanjenjem broja izbjeglica.

You may also like