Broj migranata koji ulaze u Grčku snažno opao

Broj migranata koji iz Turske ulaze u Grčku pao je u zadnja 24 sata, priopćile su u srijedu grčke migracijske službe, tek nekoliko dana pošto su vlasti počele vraćati migrante u Tursku na temelju dogovora s Europskom unijom.

Samo 68 migranata ušlo je u Grčku u zadnja 24 sata, daleko manje nego dan ranije kada ih je ušlo 225. U ponedjeljak su s grčkih otoka Lezbosa i Hiosa u Tursku vraćena 202 migranta na temelju dogovora EU-a i Turske. Čini se da do petka više nitko neće biti vraćen u Tursku, rekao je za dpa izvor u grčkoj obalnoj straži. Vraćanje se obustavlja zbog toga što treba obraditi velik broj zahtjeva za azil, objavile su vlasti.

Dosad su migranti u Grčkoj uglavnom prolazili kroz zemlju nadajući se da će zahtjev za azil podnijeti u nekoj od bogatijih zemalja poput Njemačke, ali ga sada mnogi podnose u Grčkoj ne bi li spriječili vraćanje u Tursku po novom dogovoru s EU-om. Grčke vlasti ocjenjuju da je oko 53.000 migranata bilo prisiljeno ostati u Grčkoj nakon zatvaranja balkanske rute kojom su mnogi išli na sjever i na zapad Europe.

You may also like