Broj izbjeglica koji ulaze u Njemačku se udvostručio

Broj izbjeglica koji su ušli u Njemačku udvostručio se u srijedu na 7266, objavila je u četvrtak glasnogovornica savezne policije. “Većina ih je prešla austrijsko-njemačku granicu”, kazala je glasnogovornica Judith Toelle dodajući da je u utorak policija zaustavila 3442 migranata.

U protekla 24 sata na području Tovarnika, na granici između Hrvatske i Srbije ušlo je oko pet tisuća migranata, od kojih je u velikom valu čak tri tisuće iz Srbije u Hrvatsku ušlo noćas oko 3 sata, potvrdio je u četvrtak Hini glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović.”Migranti pristižu kontinuirano u skupinama. Noćas oko 3 sata pristigla je skupina od oko 3000 osoba”, kazao je Džigumović. Dodao je da su migranti koji su noćas pristigli, nakon što su registrirani i popisani, pod pratnjom policije usmjereni na željeznički kolodovor u Tovarniku gdje čekaju kompoziciju vlaka Hrvatskih željeznica koja će ih odvesti prema Zagrebu.

Vlak koji je noćas iz Tovarnika prevezao oko 800 migranata i izbjeglica, stigao je u Dugo Selo jutros oko 5,05 sati, nakon čega ih je prevezao u Prihvatni centar Ježevo. Vlak s 15 vagona za prihvat drugih migranata nakon toga se vratio u Tovarnik. Migranti i izbjeglice u velikom valu od srijede ujutro pristižu u Hrvatsku autobusima iz Srbije nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu prema Srbiji, a srbijanske vlasti preusmjeravaju ih u Hrvatsku. Kako bi osigurala koordinirano djelovanje svih nadležnih tijela i institucija, hrvatska vlada će u četvrtak na sjednici osnovati Stožer za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Hrvatsku.

U prihvatni izbjeglički centar u Čepinu kod Osijeka, do 5 sati u četvrtak primljeno je 196 migranata i izbjeglica, koji su jučer stigli u Hrvatsku, izvijestili su u osječkom uredu Državne za zaštitu i spašavanje (DUZS) i osječko-baranjskoj Policijskoj upravi. Iz općine Čepin rekli su kako su tijekom jučerašnjeg dana dobili obavijest o mogućnosti dolaska oko 600 izbjeglica s područja Sirije i susjednih joj zemalja na ovo područje općine Čepin, odnosno na lokaciji bivše ispostave osječkog Doma za psihički bolesne odrasle osobe.

U DUZS ističu kako su na toj lokaciji postavili 68 obiteljskih šatora za potrebe prihvata izbjeglica, u kojima se može smjestiti četiri, a po potrebi i više osoba. Na lokaciju su dopremljene 184 vreće za spavanje i 110 poljskih kreveta, ali nedostaje još 250 vreća za spavanje. Na lokaciji prihvatnog centra dežuraju pripadnici Državne interventne postrojbe DUZS-a, Crvenog križa i policije.

Izbjeglice koji su poslije sukoba pri prelasku granice u srijedu s mađarskom policijom ostali u toj zemlji vraćeni su tijekom noći u Srbiju gde su se ponovo spojili sa svojim obiteljima, prenio je u četvrtak ujutro Tanjug pozivajući se na srbijanskog ministra Aleksandra Vulina. Dio izbjeglica u srijedu je nakon sukoba s mađarskom policijom na prijelazu Horgoš ušao u tu zemlju pa je u razgovorima srbijanskog i mađarskog ministra unutarnjih poslova dogovoren njihov povratak u Srbiju. Vulin je osudio napad na ekipu RTS i na druge novinare, navodeći da je to dokaz da nasilje koje je mađarska policija pokazala prema migrantima može pogoditi bilo koga. On je rekao da od Mađarske očekuje da učini sve da se pronađu oni koji su napali novinare.

Migrantski val približio se Sloveniji koja bi u slučaju potrebe mogla primiti pet do sedam tisuća izbjeglica, pa je počela s pripremama oko njihova prihvata, navode u četvrtak slovenski mediji. Slovenija je od ponoći uvela pojačani nadzor granice s Mađarskom, dok se na granici s Hrvatskom koja nije u Schengenskom prostoru primjenjuje schengenski sustav kontrole. Ministarstvo unutarnjih poslova provelo je pripreme za postavljanje više prihvatnih centara za izbjeglice i migrante na granicama s Mađarskom i Hrvatskom u operaciji u kojoj bi Slovenija mogla primiti njih 5 do 7 tisuća, izjavio je za ljubljanski dnevni list “Dnevnik” državni tajnik u ministarstvu Boštjan Šefic koji koordinira pripreme. “Ako bi ih bilo više, pobrinuli bismo se i za njih, ali svi sigurno neće ostati u Sloveniji jer migranti žele dalje”, kazao je Šefic.

Zbog očekivanja migrantskog vala preko Slovenije susjedna Austrija od sinoć je ponovo uvela kontrolu dokumenata na graničnim prijelazima Šentilj, Karavanke i Ljubelj, a slovenska policija objavila je da se radi o nadzoru koji nije sustavan i da se ne očekuje stvaranje kolona i gužvi. Idućih dana slovenska policija priprema i pojačanu kontrolu putnika na vlakovima prema Vilachu i Grazu, navode u policiji. Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar objasnila je u srijedu uvođenje strožih mjera na granici kako bi se spriječio nekontrolirani dolazak migranata i ovladala krizna situacija kao nužan potez nadzora kako bi se održali mir, red i sigurnost, a zanijekala je da je s hrvatskim vlastima bilo govora o mogućnosti uspostave humanitarnih koridora prema sjeveru Europe.

Ljubljanski “Dnevnik” navodi da je većina stanovništva u Sloveniji empatična prema migrantima i ne bi podržala oštrije mjere prema njima niti zatvaranje granica, ali upozorava na vrlo restriktivnu azilantsku politiku zemlje koja i inače važi kao “tranzitna” migracijska, a ne kao konačno odredište, te kritizira postojeću praksu po kojoj se ilegalnim migrantima koji se smještaju u centar za strance u Postojni za svaki dan boravka naplaćuje 20 eura. Ima i mišljenja da bi Slovenija zbog prijetećeg migrantskog vala trebala primijeniti mjere koje je poduzela Mađarska. Tako desnici blizak tjednik “Demokracija” navodi da je mađarski premijer Viktor Orban jedan od rijetkih europskih političara koji je svjestan migrantske opasnosti, pa tako i djeluje. Zato bi i Slovenija na svojim granicama uz pojačanu graničnu kontrolu u slučaju potrebe trebala postaviti i vojsku, navodi list, te dodaje da većina ljudi koji dolaze preko zapadnog Balkana nisu sirijski ii bliiskoistočne izbjeglice nego dolaze iz kampova u Siriji susjednim državama, gdje im ne prijeti nikakva opasnost.

You may also like