U crnogorsku luku Bar u petak ujutro su uplovila četiri broda stalne NATO-ove skupine brodova, koja kao jedinstvena cjelina djeluje pretežno u Sredozemnom i Crnom moru.

Riječ je o skupini specijaliziranoj za operacije čišćenja mina, ali i drugih ubojitih sredstava zaostalih iz ratova tijekom 20. stoljeća (NATO Mine Counter-Measures Group TWO, SNMCMG 2). Kako je priopćilo crnogorsko ministarstvo obrane, skupinu pod zapovjedništvom turskog kapetana Ramazana Kesgina čine turski admiralski brod Sokullu Mehmet Pasha (Mehmed-paša Sokolović), kao i tri minolovca, turski, Akcakoca, njemački, Weilheim, i grčki, Kallisto. “Cilj posjeta Crnoj Gori je da se istakne važnost operacije NATO u borbi protiv terorizma pod nazivom “Aktivno nastojanje” (Active endeavour), kao i poticanje suradnje Savezničkog pomorskog zapovjedništva NATO-a (MARCOM), čije je sjedište u Velikoj Britaniji, s Crnom Gorom kao jednom od zemalja uključenih u program Partnerstva za mir”, kazali su iz ministarstva.

Tijekom posjeta brodova luci Bar bit će održan okrugli stol pod nazivom “Sigurnost Jadrana”, koji zajednički organiziraju NATO Defence College iz Rima, MARCOM, i Ministarstvo odbrane Crne Gore. “Konferencija će biti fokusirana na iznalaženje mogućnosti NATO, EU i partnerskih vojnih snaga za pružanje pomoći u upravljanju rizikom i suočavanju sa sigurnosnim izazovima na Jadranu”, priopćilo je crnogorsko ministarstvo obrane.

Related Posts