Brodosplit dobio posao izgradnje broda za krstarenja polarnim područjima

Splitsko brodogradilište sklopilo je ugovor s vodećom nizozemskom kompanijom za putnički turizam u polarnim područjima o gradnji 107 metara dugačkog broda za krstarenje, koji će moći prevoziti 196 putnika u 95 kabina, priopćio je u srijedu Brodosplit.

U priopćenju tvrtke navodi se da su pregovori trajali nekoliko mjeseci, tijekom kojih su u jakoj međunarodnoj konkurenciji ponuđena brojna tehnička inovativna rješenja, te su domaći brodograditelji dobili posao izgradnje broda za krstarenja polarnim područjima (Polar Expedition Cruise Vessel).

Splitski škver potpisom tog ugovora “čvrsto napreduje u ostvarenju svih svojih poslovnih planova te poziciji nezaobilaznog europskog brodogradilišnog sustava koji gradi vrlo složene brodove u kojima postiže visoku konkurentnost Naglasak u ovoj brodograđevnoj niši je na dodanoj vrijednosti kako za kupca, tako i za graditelja, što je i osnova uspješnog posla”, poručio je u priopćenju predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak.

Brod će biti izgrađen u klasi LR PC6 (Polar Class 6), što će biti prvi kruzer ikada izgrađen u toj klasi u svijetu. Na svojih osam paluba ugostit će 196 putnika u 95 kabina o kojima će se brinuti 69 članova posade. Brod će biti dugačak 107,6 metara, širok 17,6 metara. Pokretat će ga dva motora ukupne snage 4200 kW i dostizat će brzinu od 15 čvorova, a rok isporuke je 2019. godina, navodi se u priopćenju.

Kako dalje stoji u priopćenju, brod će biti opremljen svim potrebnim rješenjima i opremom kako bi putnici mogli u potpunosti obilaziti ledenjake iznad i ispod razine mora, uživajući u promatranju tog jedinstvenog biološkog i životinjskog svijeta iz najboljih perspektiva.

“Na samom brodu će putnici biti smješteni u luksuznim kabinama i apartmanima gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak. Dizajn i sva tehnička rješenja su djelo Brodosplitovih stručnjaka koji i ovim poslom potvrđuju svoju ključnu ulogu pozicioniranju Brodosplita visoko na listi tehničkih kompetencija i graditeljske konkurentnosti”, zaključuje se u priopćenju.

(Agencije)

You may also like