Brnabić “ne vidi povoda” prosvjednoj noti

Srbijanska premijerka Ana Brnabić poručila je u ponedjeljak kako ne vidi povoda prosvjednoj noti Hrvatske u povodu izložbe o Jasenovcu u sjedištu UN u New Yorku i pozvala da se “spusti lopta”, naglasivši kako je Hrvatska trebala podržati izložbu da bi se ukazalo na strašne zločine iz 2. svjetskog rata.
“Žao mi je, ja ne vidim povod za prosvjednu notu. Mislim da je Hrvatska trebala podržati ovakvu izložbu da bi obilježili strašne stvari koje su se dogodile u 2.svjetskom ratu da se nikad više ne bi ponovile”, rekla je Brnabić novinarima.

Ona je ocijenila “strašnim” što se uopće vodi rasprava o tom pitanju i to na međunarodnoj razini, inzistirajući kako Srbija ima pravo i obvezu ukazati na žrtve logora u Jasenovac.

Brnabić je sugerirala kako bi Hrvatska to trebala uraditi i sama ili sa Srbijom, s Izraelom i romskom organizacijom.

 “Hrvatska apsolutno nije bila zainteresirana za zajedničko organiziranje ove izložbe. Mislim da ne postoje brojevi Hrvatske i brojevi Srbije, samo oni koji su međunarodno priznati. Da postoji samo jedan ili 10 ubijenih od NDH u logoru, to je dovoljan razlog da postoji izložba i sjećanja na te strašne žrtve”, rekla je Brnabić.

“Ne razumijem zašto raspravljamo oko logora. Hrvatska je prva trebala napraviti ovakvu izložbu”, rekla je Brnabić i suglasila se s izjavom predsjednika Aleksandra Vučića koji je rekao kako je prosvjedna nota jednaka onoj koju bi Njemačka uputila Židovima zbog obilježavanja dana Holokausta.

Ocijenivši da su srpsko-hrvatski odnosi “uvijek kompleksni”, srbijanska premijerka kaže kako bi voljela da nije tako jer je interes regionalna stabilnost te da će Srbija nastojati s Hrvatskom “imati najbolje moguće odnose”.

“Nastavit ćemo se truditi imati najbolje moguće odnose i nadići neke razlike, ali je nevjerojatno da imamo prosvjednu notu zato što se organizira izložba da bi se pokazali zločini Holokausta”, naglasila je srbijanska premijerka komentirajući prosvjed koji je službeni Zagreb uputio Veleposlanstvu Srbije u povodu izložbe “Jasenovac- pravo na nezaborav”.

Izložbu je 25. siječnja u sjedištu UN u New Yorku otvorio srbijanski šef diplomacije, a u prosvjednoj noti hrvatskog MVEP-a njegove izjave na otvorenju izložbe, u kojoj je neizravno optužio Hrvatsku za rehabilitaciju ustaštva, ocijenjene su kao neistinite i uvredljive i navedeno je kako otvaraju pitanje je li Srbija doista zainteresirana za izgradnju dobrosusjedskih odnosa.

“Izjave ministra Dačića u UN-u pokazale su da Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe”, stoji u priopćenju MVEP-a. (Agencije)

You may also like

0 comments