Brkić: zaštita nacionalnih interesa u INA-i je od državotvornog interesa

Današnji Večernji list donosi intervju s Milijanom Brkićem, zamjenikom predsjednika HDZ-a i potpredsjednikom Hrvatskog Sabora. Ovdje možete pročitati cijeli intervju.

Po kuloarima se često zaključuje da iza Hasanbegovića i njegovih pristaša stoji Tomislav Karamarko koji misli da još nije rekao svoju zadnju riječ u HDZ-u.

Ne znam za to, a inače se nikada nisam pretjerano obazirao na kuloarska naklapanja, obično bi se pokazala kao neistinite ili poluistine. A načelno, da me se ne bi pogrešno shvatilo, smatram da se svatko ima pravo družiti s kim želi i svatko ima pravo na svoje planove. Kako se ono kaže: čovjek snuje, a Bog odlučuje.

Plenković je onima koji su mu sada prigovorili da je skrenuo HDZ ulijevo kazao da su znali, kada su ga birali, koji koncept HDZ-a ide uz njega. Znači li to da desni, pravaški glasovi više nisu važni HDZ-u jer, bez obzira na to što su pravaške stranke na izdisaju, ne znači i da se ne mogu vratiti u igru?

Naravno da su nam važni svi glasovi, i glasovi onih birača koje nazivate pravaškim, desnim, i siguran sam da nećemo napraviti nijedan potez koji bi ih okrenuo od HDZ-a.

Naravno da su onima koji sebe pozicioniraju na desnoj strani političkog spektra važna i svjetonazorska pitanja, ali kao što su nekada državotvorcima  najvažnija pitanja bila obrana i oslobađanje države, zatim čuvanje digniteta Domovinskog rata…,danas je to gospodarski rast, energetska neovisnost, radna mjesta, zaštita nacionalnih interesa u Ini, zaustavljanje egzodusa mladih, očuvanje naše kulture, identiteta, jezika, potpora Hrvatima u BiH i Hrvatima u Srbiji i Crnoj Gori te aktivno uključivanje iseljeništva.

Siguran sam da će im Plenkovićeva Vlada uskoro po tim pitanjima izgledati jako “desna”. Naglašavam, prvi put u povijesti RH u Vladi su i dvojica ratnih zapovjednika gardijskih brigada, ministar Tomo Medved i general Damir Krstičević, i to na poziciji potpredsjednika Vlade. Istaknuo bih da je, predstavljajući Vladin program u Saboru, Plenković najavio donošenje jedinstvenog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, bezuvjetno promicanje istine o Domovinskom ratu koji je temelj neovisne i slobodne Hrvatske, kao i odgovorno suočavanje s prošlošću, osudu svih nedemokratskih sustava te pružanje zadovoljštine žrtvama totalitarizama.

Jasno je poručio i da će njegova Vlada njegovati pozitivnu političku ostavštinu dr. Franje Tuđmana. Moram priznati, ne sjećam se da je ijedan dosadašnji predsjednik Vlade nastupio toliko “desno”.

Kad se formirala prošla Vlada, bili ste ključni čovjek za dogovor s mostovcima, a sada, čini se, niste imali takvu ulogu?

U pregovore za formiranje prošle Vlade uopće nisam bio uključen. Ta je Vlada formirana bez mog angažmana. Uključio sam se tek poslije kroz angažman u vijeću za suradnju HDZ-a i Mosta i predvodio sam HDZ-ovu stranu. Već sam u dosadašnjim izjavama objasnio kako je na Nacionalnom vijeću stranke odlučeno da mi koji smo u tome sudjelovali prije ne sudjelujemo u ovim pregovorima kako ih ne bismo nepotrebno opterećivali.

You may also like