Brkić: Najveći izazovi će biti nekonkurentnost, nezaposlenost i fiskalna konsolidacija

HDZ, kao relativni pobjednik izbora, kreće u sastavljanje parlamentarne većine, odnosno nove hrvatske Vlade. Njezin prošli sastav u kojem su bili članovi Domoljubne koalicije i Mosta, imao je kraći rok trajanja od prosječne konzerve pa od toliko najavljivanih reformi, osobito onih o kojima je govorio Božo Petrov, nismo vidjeli niti ‘r’.

Most, koji je uspio zadržati poziciju treće političke opcije, opet je po svemu sudeći nezaobilazan za sastavljanje nove Vlade, a Petrov garantira da će ovaj put biti drugačije zbog sedam jamstava koja su postavili pred HDZ i SDP za poslijeizbornu suradnju. No, kao što je Petrov i sam priznao, njihovo ispunjenje bilo bi tek pet posto onoga što se obećava i što Hrvatskoj stvarno treba. Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, izjavio je u predizbornoj kampanji tek da su mu neka od Mostovih jamstava zanimljiva.

Ekonomski analitičar i profesor na Fakultetu političkih znanosti Luka Brkić ističe da Hrvatskoj trebaju suštinske reforme, a temeljni problemi hrvatskog gospodarstva nisu se promijenili od zadnjih izbora pa će se i nova Vlada s njima morati boriti.

‘Nekonkurentnost, nezaposlenost i fiskalna konsolidacija javnih financija bit će i dalje najveći izazovi za novu Vladu jer sve dosadašnje te probleme nisu uspjele riješiti’, ističe Brkić.  Gospodarski programi, pojašnjava, svih relevantnih stranaka koje su prošle u Sabor ne razlikuju se bitno, osobito s razine ciljeva, a iz ekonomskog programa HDZ-a ne može se iščitati da će tu biti velikih, reformskih zahvata, kaže Brkić.

Profesor Brkić koji pozdravlja program Mosta jer je, kako kaže, ipak pomak u odnosu na programe ostalih stranaka, ali je skeptičan oko njegove provedbe.  ‘Bilo bi dobro da se određena jamstva Mosta ostvare, ali to će biti moguće onoliko koliko bude političke hrabrosti da se suprotstavi svim pritiscima i osporavanjima jer će promjenama biti pogođeni interesi određenih grupa koje će ih braniti’, ističe Brkić.

Osim promjena u financiraju stranaka i plaćama dužnosnika te proglašenja ZERP-a (oko kojeg su gotovo svi vrlo skeptični), Most buduću suradnju partnerima u izvršnoj vlasti uvjetuje i ukidanjem poreza na tvrtke za mala i srednja poduzeća, izmjenama Ovršnog zakona i Zakona o HNB-u te smanjivanjem prihoda lokalne i područne samouprave s 20 na 15 posto kako bi se smanjio broj lokalnih dužnosnika, odnosno ‘uhljeba stranačkih elita’.

Brkić smatra kako je smanjenje PDV-a pitanje za stručne rasprave jer je upitno mogu li se iz proračuna financirati sve potrebe ako se smanji porez koji puni 60 posto prihoda. ‘Most vjerojatno smatra da ga nije moguće smanjivati sada, ali razina smanjivanja PDV-a ne može biti strana niti jednoj političkoj stranci’, kaže Brkić, a donosi Dnevnik.hr

Vjeruje da će Hrvatska ovaj put dobiti stabilniju Vladu od one prošle jer je, pojašnjava, koalicijski potencijal HDZ-a veći, a Most se sa 13 mandata pokazao kao ozbiljna politička opcija. Proračun za 2017. godinu bit će prvi test nove vlade koja će iduće godine morati dizati nove kredite jer Hrvatskoj na naplatu stiže 27 milijardi kuna duga koji treba otplatiti. I to je još jedan od velikih problema s kojim će se nova politička garnitura u Banskim dvorima morati suočiti.

You may also like

0 comments