Brkić: Koliko ja znam, nisam prepisao diplomski rad

HDZ-ov glavni tajnik Milijan Brkić u četvrtak je izjavio da je za njega iznimna čast biti kandidatom za ministra branitelja jer je to, rekao je, populacija koja je stvarala hrvatsku državu.

Podsjetio je da ga je za tu dužnost kandidirao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, ali i da postoji uobičajena procedura koju su prošli i svi drugi ministri, a to je razgovor s koalicijskim partnerima i kolegama iz Mosta. Oni su, kako je rekao, već podržali njegovu kandidaturu, ali mora doći i do pretposljednje stepenice, a to je premijer Tihomir Orešković koji će reći svoje mišljenje, a zadnju riječ ima Hrvatski sabor, pojasnio je Brkić u Dnevniku Nove TV

Dodao je kako se nada da će se “i njega nešto pitati” te da će na odgovornom mjestu reći pod kojim uvjetima će prihvatiti kandidaturu, a pod kojima neće.”Počašćen sam nominacijiom od strane stranke, ali moram odvagati pod kojim uvjetima i nakon toga ću dati konačan odgovor. Prvi će biti zaštita dostojanstva branitelja i Domovinskog rata i zaštita njihovih obitelji, reaktivacija branitelja u društvu, pronalazak nestalih”, istaknuo je.

Ne budu li prihvaćeni svi njegovi zahtjevi koji se tiču Ministarstva branitelja i svih ključnih problema s kojima se branitelji susreću u društvu, Brkić je najavio da će odustati. Moramo demistificirati ministarska mjesta, hrvatski narod ne zanimaju imena i prezimena, nego da sustav funkcionira, da se braniteljima vrati dostojanstvo i zaštiti njihov dignitet i da budu integrirani u sve pore društva, dodao je. Upitan o mogućim nesuglasicama s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, Brkić je rekao kako se oni znaju već 23 godine, prijatelji su i nemaju nikakvih problema što se tiče njihova odnosa . “Neki zločesti mediji i šaptači konstruiraju priče o razlazu, što nije točno”, ustvrdio je Brkić .

Što se tiče afere s njegovim diplomskim radom, Brkić je rekao da “koliko on zna, rad nije prepisao”. “Čudno je da se sada opet ta priča plasira”, kaže Brkić te dodaje da se ne srami zvog zvanja niti diplome. Zanimljivim je ocijenio da je jedan od članova komisije, sadašnji dekan Policijske akademije pokrenuo taj postupak koji je kao i ostali članovi komisije imao njegov rad na uvidu pa su mogli sve pitati.

Činjenica je da sam prošao proceduru pred Upravnim sudom i utvrđeno je da nije poštivana procedura od strane onih koji su je trebali poznavati, podsjetio je te naglasio kako će poštivati odluku nadležnih institucija. Upitan o izvanpravnim razlozima Brkić je rekao kako Policijska akademija pokreće postupak, a da on u tom postupku nije ni pozvan da dade svoj iskaz.  “Partija sudi po svom sudu i to je kontinuitet zloporaba represivnog sustava u svrhu političkog obračuna”, ocijenio je Brkić.

Upitan o daljnjoj političkoj karijeri u HDZ-u, Brkić je rekao da je i dalje glavni tajnik HDZ i da je zamrznuo mandat u Saboru, jer je mišljenja da ne može istodobno kvalitetno obavljati te dvije funkcije te da će svoj cjelokupni angažman posvetiti radu u stranci. Što će biti u budućnosti, vidjet ćemo, dodao je.  Na upit o Vijeću za suradnju rekao je da je savjetodavnog karaktera te da će promišljati i predlagati politike i kandidate za funkcije i tijela koja će biti imenovana od hrvatske vlade i da to ne treba mistificirati, jer, kako je rekao, kada su o tome odlučivala tri čovjeka na Iblerovm trgu onda je to bilo legitimno.

Odgovarajući na novinarski upit rekao je kako Most ne komplicira situaciju, no, da je u početku bilo određenih nesnalaženja, a sada idu u dobrom smjeru. Uspotavljene su kvote dužnosničkih mjesta i kad se završe imenovanja u Vladi zamjenika i pomoćnika ministara kreću imenovanja u javnim poduzećima, agencijama i tijelima, izvijestio je Brkić.  Na upit o kriterijima imenovanju Roberta Pauletića na dužnost zamjenika ministra turizma, s obzirom na njegove ksenofobne izjave, Brkić je rekao da je Vijeće za suradnju rapravilo taj prijedlog , a da ministar predlaže vladi imenovaje, a premijer i Vlada odlučuju.

You may also like