British Petroleum najavljuje novi trošak vezan za izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu

Britanski energetski div British Petroleum (BP) objavio je u utorak da će u poslovnim rezultatima za četvrto tromjesečje 2017. godine uknjižiti dodatni trošak u iznosu 1,7 milijardi dolara vezano za izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu 2010. godine.
Time se BP-ovi ukupni troškovi vezani za katastrofalno izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu u 2010. godini, uključujući novčane kazne i naknade tvrtkama, penju na kraju 2017. godine na oko 65 milijardi dolara.

Britanska tvrtka u priopćenju navodi i kako u ovoj godini očekuju još tri milijarde dolara troškova povezanih s tom katastrofom, što je milijardu dolara više no što su očekivali do sada.

 “Obrada potraživanja… skoro je završena i daje nam bolji pregled nad preostalim obvezama”, izjavio je glavni financijski direktor BP-a Brian Gilvary.

“Trošak koji ćemo na temelju toga preuzeti u okviru je naših mogućnosti, definiranih našim postojećim financijskim okvirom, pogotovo nakon što smo kompaniju ponovo uravnotežili” zahvaljujući višim cijenama nafte, dodao je Gilvary.

Sudbina i ugled BP-a uzdrmani su iz temelja katastrofom izlijevanja nafte prije osam godina, koju je uzrokovala eksplozija na unajmljenom bušotinskom postrojenju Deepwater Horizon.

U najvećoj ekološkoj katastrofi u povijesti SAD-a stradalo je 11 ljudi a u more se izlilo 507 milijuna litara sirove nafte. (Agencije)

You may also like