Britansko istraživanje: ISIL razvija industriju oružja

Grupa Islamska država Irak i Levant razvila je industriju oružja u zoni iračkog grada Mosula, koje proizvodi od sirovina nabavljenih uglavnom iz Turske, pokazali su objavljeni rezultati istraživanja britanske organizacije za istraživanje ratnog naoružanja.

Organizacija Conflict Armament Research navodi da borci ISIL-a upravljaju dugim lancem snabdijevanja između Turske i Iraka koji im omogućava da proizvedu desetine hiljada komada oružja, prenosi Beta.

Istraživanje je provedeno na osnovu analize oružja pronađenog u fabrikama i bojištima tokom bitke za Mosul.

Prema riječima izvršnog direktora organizacije Jamesa Bevana, iračka vojska napreduje u borbama za oslobađanje Mosula, a dobro obučeni borci ISIL-a, iako gube fizičke kapacitete za proizvodnju oružja, vode sa sobom stručnjake prilikom povlačenja iz oslobođenih zona.

Organizirana grupa

Bevan dodaje da je grupa Islamska država Irak i Levant dobro organizirana i da je već povukla iz Mosula u Siriju i jugoistočnu Tursku svoje obučene stručnjake za izradu bombi i drugog oružja.

On je ocijenio da borci ISIL-a mnogo polažu na tehničke kapacitete i da će učiniti sve da ih sačuvaju, kao i da se pri nabavci sirovina za proizvodnju oružja oslanjaju uglavnom na Tursku.

Iračke snage suočavaju se sa snažnim otporom boraca ISIL-a u Mosulu, posebno sa bombašima-samoubicama i automobilima-bombama, otkako su u oktobru započele ofanzivu za preuzimanje kontrole nad tim gradom, a do sada su oslobodile manje od jedne četvrtine njegove teritorije, prenosi Al Jazeera Balkans.

You may also like