Britansko gospodarstvo u porastu, no slabije od očekivanog

Rast britanskog gospodarstva u trećem je kvartalu usporio više nego što se očekivalo na tromjesečnoj i godišnjoj razini, uslijed najoštrijeg pada aktivnosti u sektoru graditeljstva u zadnje tri godine, pokazalo je u utorak izvješće statističkog ureda. Rast britanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u usporedbi s prethodna tri mjeseca usporio je tako na 0,5 posto, s 0,7 posto u drugom kvartalu, objavio je statistički ured ONS. Ekonomisti su u prosjeku prognozirali rast od 0,6 posto.

Na godišnjoj je razini britansko gospodarstvo poraslo za 2,3 posto, po najnižoj godišnjoj stopi u protekle dvije godine. Ekonomisti su prognozirali da će zadržati tempo rasta iz drugog tromjesečja, kada je gospodarstvo bilo poraslo za 2,4 posto.

Britansko je gospodarstvo lani i preklani bilo najbrže rastuće gospodarstvo u skupini sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) budući da mu je uspjelo vratiti nešto zamaha izgubljenog nakon izbijanja financijske krize. Nedavno je Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao da će rast britanskog BDP-a u ovoj godini usporiti na 2,5 posto, što je bliže dugoročnom britanskom prosjeku, podsjeća Reuters.

Glavni uteg BDP-u u trećem kvartalu bio je domaći sektor graditeljstva, s padom aktivnosti od 2,2 posto. Među mogućim negativnim čimbenicima u ONS-u navode neuobičajeno kišno vrijeme u kolovozu. ONS-ove preliminarne procjene rasta BDP-a temelje se na manje od polovine stvarnih podataka koji će biti obuhvaćeni konačnom procjenom BDP-a za treći kvartal a bit će objavljeni kroz par mjeseci.

Britanski uslužni sektor čini najveći dio gospodarstva i daje najveći doprinos rastu nastavio je snažno rasti, i to po stopi od 0,7 posto u trećem kvartalu, što je njegov najsnažniji rast od zadnjeg kvartala 2014. godine. U proizvodnom su sektoru aktivnosti pak smanjene za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, bilježeći pad tri tromjesečja zaredom, no ukupna industrijska aktivnost dobila je podršku od rasta naftne proizvodnje koja je gašena u manjoj mjeri nego prethodnih godina zbog redovnih radova na održavanju.

You may also like