Britansko cijepivo pružilo podršku burzovnim indeksima

Novi rekordi
Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, no trgovalo se oprezno jer su slabi gospodarski pokazatelji zasjenili pozitivne vijesti o cjepivu protiv koronavirusa.

Podršku tržištima pružila je jučer vijest da je Velika Britanija postala prva država u svijetu koja je odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha protiv covida-19 i najavila da će cijepljenje početi idućega tjedna. Zahvaljujući tome, cijena dionice Pfizera porasla je 3,5, a BioNTecha oko 6 posto.

Ulagače su ohrabrile i optimistične poruke demokratskih i republikanskih predstavnika u Kongresu o novim mjerama za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronakrize. Pregovori se vode o prijedlogu paketa fiskalnih poticaja vrijednom ukupno oko 1.400 milijardi dolara. O novom paketu poticaja pregovara se već mjesecima, a analitičari smatraju da će ovih dana demokrati i republikanci konačno postići dogovor jer svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Tako je jučer agencija za zapošljavanje ADP izvijestila da je u privatnom sektoru SAD-a u studenom broj zaposlenih porastao za 307 tisuća, dok su analitičari očekivali rast za više od 450 tisuća. Analitičari kažu da je spori oporavak tržišta rada posljedica novih restriktivnih mjera u nizu saveznih država zbog širenja koronavirusa. U petak će biti objavljeno službeno izvješće o zaposlenosti, pa bi, kažu analitičari, slabi podaci mogli pritisnuti Kongres da što prije postigne dogovor o novim poticajnim mjerama.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno jer su ulagači odlučili predahnuti nakon snažnog rasta cijena dionica u studenom.Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon što su u prethodna tri dana skočili više od 3 posto i dosegnuli nove najviše razine od početka ožujka i izbijanja koronakrize. Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u četvrtak, treći dan zaredom, zahvaljujući optimizmu u vezi cjepiva protiv koronavirusa, no trguje se suzdržano s obzirom da se indeksi kreću na rekordnim razinama.

A na valutnim se tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta kreće na najnižim razinama od travnja 2018. godine jer se očekuju nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu i jer su ulagači skloni rizičnijim investicijama.

Cijene su nafte, pak, nakon jučerašnjeg rasta, jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 15 centi, na 45,13 dolara, dok je na londonskom tržištu pala 13 centi, na 48,11 dolara.

You may also like

0 comments