Britanski BDP oslabio drugi kvartal za redom

Posljedice Brexita
Aktivnosti u britanskom gospodarstvu u travnju su značajno pale na mjesečnoj razini, drugi mjesec zaredom, zbog slabijih aktivnosti u sektoru proizvodnje, ponajprije automobila, pokazali su u ponedjeljak podaci britanskog statističkog ureda (ONS-a).

Bruto domaći proizvod (BDP) pao je u travnju na mjesečnoj razini 0,4 posto, nakon što je u mjesecu ranije oslabio 0,1 posto. Očekivalo se da će i u travnju biti smanjen za 0,1 posto. U travnju je industrijska proizvodnja na mjesečnoj razini pala po prvi put u ovoj godini zbog naglog posustajanja aktivnosti u britanskim tvornicama. Industrijska proizvodnja je pala za 2,7 posto u odnosu na ožujak kad je ostvarila 0,7-postotni rast. Analitičari su očekivali 1-postotni pad.

Proizvodne aktivnosti potonule su na mjesečnoj razini za 3,9 posto, nakon 0,9-postotnog rasta u ožujku. To je najveći pad od lipnja 2002. i iznad procjena da će se smanjiti 1,4 posto. Proizvodnja automobila u travnju je na mjesečnoj razini potonula čak 24 posto, što je njezin najveći pad od 1995. kada su se počeli prikupljati ti podaci. “Rast BDP-a je pokazao određeno posustajanje u zadnja tri mjeseca, budući da su gospodarske aktivnosti pale u travnju, ponajprije zbog dramatičnog pada proizvodnje automobila, uz neizvjesnost pred prvotno postavljeni datum izlaska Velike Britanije iz Europske unije, koja je dovela do ‘privremenih’ obustava proizvodnje“, rekao je statističar Rob Kent-Smith iz ONS-a.

Na godišnjoj je razini industrijska proizvodnja pala jedan posto, nakon rasta za 1,3 posto u prethodnom mjesecu. Slično tome su aktivnosti u tvornicama oslabjele 0,8 posto, nakon rasta za 2,6 posto u prethodnom mjesecu. Rast britanskog BDP-a u tri mjeseca zaključno s travnjem usporio je na 0,3 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u prvom tromjesečju.

You may also like

0 comments