Britanska vlada zabranila bojkot izraelskih proizvoda

Britanska vlada je objavila u ponedjeljak da će zabraniti institucijama korisnicama državnih fondova, poput sveučilišta i gradskih uprava, da bojkotiraju izraelska poduzeća i proizvode.

“Bojkoti truju i polariziraju debatu, slabe integriranje i potiču anitisemitizam”, ocijenila je vlada u priopćenju. “Oni mogu sputati britanski izvoz i naštetiti međunarodnim odnosima”. Očekuje se da će ministar Matthew Hancock tijekom ovotjednog posjeta Izraelu ponoviti stajalište o “novim uputama u javnim poslovima, koje će omogućiti sprečavanje loših, kontraproduktivnih lokalnih politika koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost”.

Gradska uprava Leicestera je 2014. uvela bojkot proizvoda iz izraelskih doseljeničkih naselja. Škotska vlada ne želi da lokalne vlasti trguju s “protuzakonitim kolonijama”.

Nove mjere će se primjenjivati na cijeli javni sektor, među kojima i zdravstvo. One će se odnositi i na bojkot proizvoda “neetičnih” poduzeća, koja se bave trgovinom oružja, fosilnih energija i duhana. Moći će se primjenjivati samo bojkoti koje u sklopu sankcija odredi vlada na državnoj razini. “To je napad na lokalnu demokraciju”, ocijenio je jedan glasnogovornik laburističke stranke, glavne oprobne stranke. “Kako potaknuti poduzeća da osiguraju da ne krše ljudska prava kada državne institucije ne mogu od njih tražiti polaganje računa”, kritizirao je Peter Frankental iz NGO Amnesty Interantional u dnevnom listu The Independent.

Britanska vlada će i dalje podržavati jasno i transparentno etiketiranje proizvoda iz izraelskih doseljeničkih naselja, kako bi potrošači imali uvid prije izbora proizvoda. U studenom je Europska unija odobrila etiketiranje proizvoda iz izraelskih naselja na Zapadnoj Obali i Golanskoj visoravni, palestinskim područjima koja su od 1967. pod izraelskom okupacijom.

You may also like