Britanska vlada nema cjeloviti plan za Brexit

Velika Britanija nema cjeloviti plan za Brexit a strategija napuštanja Europske unije možda neće biti dogovorena narednih šest mjeseci zbog podjela unutar vlade premijerke Therese May, kaže se u dokumentu koji je dobio The Times a u njega je uvid imao BBC.

U toj bilješci koju je za vladu pripremila konzultantska tvrtka kojoj se ne navodi ima kaže se da vladini odjeli razvijaju pojedinačne planove što je rezultiralo s više od 500 projekata vezanih uz Brexit.

Naglašava se i da vlada nema dovoljno osoblja kako bi se Brexit ubrzano proveo te da bi joj moglo trebati dodatnih 30.000 djelatnika za taj posao.

“Ovo nije vladino izvješće i mi ne priznajemo tvrdnje koje su u njemu iznesene”, rekao je glasnogovornik premijerke. “Usredotočeni smo na provedbu Brexita i na to da ga učinimo uspješnim”, rekao je.

Bilješka pod nazivom “Brexit Update” kritizira May zbog njezine tendencije da sama rješava stvar,  što je pristup koji nije održiv.

Premijerka Theresa May želi pokrenuti članak 50 kojim se počinje formalni dvogodišnji izlazak iz EU-a do kraja ožujka sljedeće godine.

U dokumentu se navodi da oko Brexita dolazi do nesuglasica između, s jedne strane, ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, ministra za Brexit Davida Davisa i ministra za međunarodnu trgovinu Liama Foxa a s druge strane ministra financija Philipa Hammonda i ministra gospodarstva Grega Clarka.

(Agencije)

You may also like