Britanska vlada misli da Škotskoj ne treba novi referendum o neovisnosti

Prijetnja novoga škotskoga referenduma o neovisnosti stvorila je nepotrebnu nesigurnost i podjele, rekao je glasnogovornik britanske vlade u ponedjeljak,  odgovarajući na medijska izvješća da se škotski nacionalisti pripremaju tražiti referendum.

“Pitanje nije može li se održati novi referendum, nego treba li se održati, a jednostavan odgovor na to jest – ne”, rekao je glasnogovornik vlade. “Prijetnja referendumom stvorila je nepotrebnu nesigurnost i podjele”, rekao je.

Naglasio je da “odluka o ostanku u Ujedinjenom Kraljevstvu koju je donio škotski narod 2014. i svi dokazi sada pokazuju da narod u Škotskoj ne želi novi referendum”, kazao je.

Većina Škota podržala je na referendumu ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji, a vladajuća Škotska nacionalna stranka (BNP), koja je poražena na prvom referendumu o neovisnosti Škotske, objavila je da će tražiti ponovno glasovanje o tom pitanju ako se budu ignorirali škotski stavovi prema Brexitu.

Britanska vlada već je početkom mjeseca kazala da ne misli  da bi trebalo ponovno organizirati referendum o neovisnosti Škotske.

(Agencije)

You may also like