Britanska središnja banka ubacuje nove injekcije likvidnosti prije referenduma

Britanska središnja banka (BoE) najavila je dodatne injekcije likvidnosti za banke kako bi osigurala normalno funkcioniranje tržišta uoči referenduma o članstvu Britanije u Europskoj uniji.

Središnja banka održat će tri dodatne indeksirane dugoročne repo-operacije u tjednima uoči referenduma, koji je zakazan za 23. lipnja. Bankama, brokerima i štedno-kreditnim unijama bit će ponuđeno šestomjesečno financiranje u zamjenu za kolateral i kamate. “BoE će i dalje pomno pratiti prilike na tržištu i konstantno analizirati svoje operacije”, priopćeno je iz BoE.

Funta je oslabila od početka godine a valutni stratezi kao jedan od razloga navode mogućnost da većina građana na referendumu glasa za izlazak iz EU. Paralelno je ojačala potražnja za instrumentima osiguranja od tečajnih oscilacija.

BoE je bio spreman upotrijebiti instrument repo-operacija kako bi podupro likvidnost i u slučaju odluke Škota o izlasku iz Velike Britanije 2014. iako su javnost izvijestili o pripremama tek nakon referenduma.

Guverner Mark Carney kazao je prošlog mjeseca da BoE radi na planovima za slučaj izlaska Britanije iz EU ali nije naveo pojedinosti. Napomenuo je tek da je radna pretpostavka banke status quo.

BoE je pokrenuo indeksirane dugoročne repo-operacije 2010. kako bi spriječio reprizu krize likvidnosti iz razdoblja financijske krize od 2007. do 2009. Operacije se inače održavaju svakog mjeseca i obično ne privlače veću potražnju. Godine 2014. središnja banka uvela je određene izmjene pa ponuđeni iznosi više nisu fiksni već se prilagođavaju potražnji. Bankama je također omogućeno da ponude kolaterale niže kvalitete, u zamjenu za višu kamatu.

You may also like